Ουκρανία: Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει επισιτιστικό πόλεμο σε όλο κόσμο, τόνισε η φον ντερ Λάιεν

Με τις ενέργειές του, ο Πούτιν όχι μόνο ξεκίνησε μια άμεση επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εξαπέλυσε έναν επισιτιστικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του κόσμου. Η ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για να τον τερματίσει.

Αυτό δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του διπλωματικού σώματος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες του πολέμου του Πούτιν κατά των ουκρανικών καλλιεργειών. Προκειμένου να επιλύσουμε αυτή την κρίση, δημιουργήσαμε “διαδρόμους αλληλεγγύης” για τις ουκρανικές εξαγωγές. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, ηλίανθου και άλλων προϊόντων έχουν ήδη εξαχθεί με αυτόν τον τρόπο. Σήμερα, αυτοί οι διάδρομοι αντιπροσωπεύουν το 60% των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων, ενώ το 30% των ουκρανικών εξαγωγών πηγαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι: ο Πούτιν δημιούργησε την επισιτιστική κρίση. Η Ευρώπη είναι αυτή που εργάζεται για να την τερματίσει», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν

Υπενθύμισε ακόμα ότι η ΕΕ διέθεσε 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε προγράμματα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2024. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην επίλυση του μακροπρόθεσμου προβλήματος της επισιτιστικής ασφάλειας στις πιο ευάλωτες χώρες και περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

«Το πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία θα λυθεί, πρώτα απ’ όλα, από τους γενναίους Ουκρανούς μαχητές στη Χερσώνα και το Χάρκοβο και σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, αλλά και από την παγκόσμια αντίδρασή μας στη ρωσική επιθετικότητα. Χρειαζόμαστε όλες τις ηπείρους να ξεσηκωθούν για να υπερασπιστούν την τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένας ευρωπαϊκός πόλεμος. Είναι ένας πόλεμος για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.