Ουκρανία: Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται διαδικτυακά, αλλά έχουν επηρεαστεί από τη «σφαγή» στην Μπούκα

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται διαδικτυακά αλλά έχουν επηρεαστεί από τη «σφαγή» στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, τόνισε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει σήμερα έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που είναι γνωστό ως Ντονμπάς και βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ουκρανία: Οι συνομιλίες με τη Ρωσία διεξάγονται διαδικτυακά, αλλά έχουν επηρεαστεί από τους θανάτους στην Μπούκα

Την ίδια ώρα όσον αφορά το διπλωματικό μέτωπο, ο ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν «συνεχώς» διαδικτυακές ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά το κλίμα έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τους θανάτους αμάχων στην Μπούκα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τους θανάτους στην Μπούκα «τερατώδη πλαστογραφία» που σκηνοθετήθηκε από τη Δύση για την δυσφημήσει.

Ουκρανία: Πάνω από 4.600 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, από πόλεις της χώρας

Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι 4.676 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από πόλεις της χώρας.

Πολλές προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση λεωφορείων που θα μεταφέρουν προμήθειες στην Μαριούπολη και θα απομακρύνουν από αυτήν αμάχους έχουν αποτύχει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί ανέρχονταν σε περίπου 5.000 πριν από μια εβδομάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με λίγες προμήθειες.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχει καταφέρει να σπάσει την ουκρανική άμυνα.