Ουκρανία: Προετοιμάζεται για τα χειρότερo σενάριο στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ισορροπίες για τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη τον σταθμό, εντείνοντας τους φόβους για μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη. Αύριο Παρασκευή τη Ζαπορίζια θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι η Ουκρανία προετοιμάζει προβοκάτσια.

Ήδη η Ουκρανία επιδίδεται σε σειρά ασκήσεων ετοιμότητας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Στην άσκηση, που έγινε σε συνθήκες καύσωνα, συμμετείχαν δεκάδες Ουκρανοί πυροσβέστες και διασώστες. Ήταν εξοπλισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες και με ειδικές στολές και εκπαιδεύτηκαν στο πώς να απομακρύνουν τους τραυματίες και να απολυμαίνουν τα οχήματα.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα σενάρια» αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, προειδοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα στοχοθετούσαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη βοήθεια αρμάτων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι ο οποίος βρέθηκε στην πόλη Ζαπορίζια, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αφού παρακολούθησε μια άσκηση για την παροχή των πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια», χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος-τρομοκράτη». «Όσο η Ρωσία ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο κίνδυνος είναι μεγάλος», τόνισε.

Ο διευθυντής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Πέτρο Κότιν, υπολογίζει ότι στον σταθμό βρίσκονται 500 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 50 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αρμάτων μάχης. «Το χειρότερο είναι ότι εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες έχουν βάλει τα οχήματα στην αίθουσα των μηχανών των μονάδων 1 και 2», είπε ο Κότιν που υπήρξε στο παρελθόν διευθυντής της εγκατάστασης αυτής.

Η Ουκρανία υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρύ οπλισμό στον σταθμό. Λέει επίσης ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές.

Ωστόσο, είναι αδύνατον να επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.