Ουκρανία: Υποβάλλει αίτημα «ταχείας προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ

194

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με «επιταχυνόμενο τρόπο» σε απάντηση της ανακοίνωσης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της στη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.

«Εκ των πραγμάτων, έχουμε ήδη ανοίξει τον δρόμο εισόδου στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το κάνει και με «το νόμο» (de jure). Με μια διαδικασία που θα ανταποκρίνεται στη σημασία που έχει για εμάς, η προστασία της κοινότητάς μας. Με ταχείς ρυθμούς. Κάνουμε το καθοριστικό μας βήμα, υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της επίσημης Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και δεν απέκλεισαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.

Έπεσαν οι υπογραφές για τις προσαρτήσεις

Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε νωρίτερα  ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους, στη διάρκεια της τελετής που ετοίμασε για τον σκοπό αυτό το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε για την προσάρτηση των περιοχών του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε  έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».