Ουκρανικό: Κλιμακώνεται η συσσώρευση ρωσικών και δυτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, σε ετοιμότητα το Κίεβο

Απειλή πολέμου ή πόλεμος; Τη στιγμή που συνεχίζεται ο καταιγισμός «ειδήσεων» και προειδοποιήσεων σχετικά με την «επικείμενη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κλιμακώνεται και η εκατέρωθεν συσσώρευση δυνάμεων γύρω από τη χώρα.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη και εξοπλισμό στα σύνορα της Ουκρανίας (100 χιλιάδες) και στη Λευκορωσία (25 χιλιάδες). Αντιστοίχως, οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν ήδη φθάσει στη Γερμανία και στην Πολωνία.

Οι δυναμεις της Ουκρανίας επίσης δηλώνουν σε ετοιμότητα. Το Κίεβο κυκλοφόρησε βίντεο, στο οποίο Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε γυμνάσια στη στρατιωτική βάση Γιαβόριβ στη δυτική Ουκρανία. Αναμένονται και Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι κάτι περισσότερο από τους μίσους Ρώσους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στηρίζουν απόλυτα το Κρεμλίνο σε σχέση με τη Ρώσο-ουκρανική κρίση. Κατηγορούν για τις εξελίξεις το ΝΑΤΟ και τη Δύση. «Αυτοί είναι που φέρνουν στρατιώτες στα σύνορα μας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος προεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Έχει πολλούς λόγους που θέλει τον τερματισμό της έντασης. Μην ξεχνάμε ότι πουλάει όπλα στο Κιέβο και την ίδια στιγμή διατηρεί συμμαχικές σχέσεις με τη Ρωσία. Μια σύγκρουση θα τον υποχρέωνε να επιλέξει. Το τελευταίο που θα ήθελε…

Στο μεταξύ, η Μόσχα δεν άργησε να απαντήσει στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε να κομμάτι σύμφωνα με το οποίο ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τις προθέσεις του Κρεμλίνου να γυρίσει βίντεο μίας ψεύτικης ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος ή τις περιοχές των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία ως πρόσχημα επίθεσης. «Ζητούμε συνεχώς από τους Αμερικανούς εταίρους μας να πάψουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αντιθέτως, όπως σχολίασε, «η ανησυχία της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη», δεδομένου ότι «στέλνουν Αμερικανούς σε ευρωπαϊκές χώρες».

Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς έντασης, ενδυναμώνεται η σινορωσική συμμαχία. Αυτό κατέστη σαφές και στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογο του.

Στο μεταξύ, ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η Ουκρανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα των θεμάτων που θα συζητήσουν. Μετά θα ταξιδέψει στο Κιέβο και στη Μόσχα. Σε διπλωματικό αναβρασμό βρίσκεται και ο Γαλλία προεδρος. Τη Δευτέρα θα συναντήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν και την Τρίτη τον Ουκρανό πρόεδρο.