Παγκόσμιο σοκ – Η Κίνα «κόβει» τις σπάνιες γαίες – Κίνδυνος παράλυσης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

226

 

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων στην Κίνα, λόγω της αναστολής των εξαγωγών σπάνιων γαιών από τη χώρα, εξετάζουν κυρίως οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους…
Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή ηλεκτροκινητήρων και άλλων τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων.
Ένα τέτοιο μέτρο ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο για τη διατήρηση της παραγωγής, ειδικά εάν οι περιορισμοί στις εξαγωγές παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο, το πρασεοδύμιο και το δυσπρόσιο, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μόνιμων μαγνητών.
Αυτοί οι μαγνήτες είναι αναπόσπαστο στοιχείο των ηλεκτρικών κινητήρων, που με τη σειρά τους αξιοποιούνται ευρέως σε ηλεκτρικά οχήματα, στην αμυντική βιομηχανία και στα ηλεκτρονικά συστήματα.
Χάρη στην ικανότητά τους να διατηρούν τις ιδιότητές τους σε υψηλές θερμοκρασίες, οι συγκεκριμένοι μαγνήτες χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε μαχητικά αεροσκάφη F-35, ανεμογεννήτριες, smartphones και συστήματα πλοήγησης.

Εναλλακτικές

Δεδομένου ότι οι κινεζικοί περιορισμοί αφορούν την εξαγωγή μαγνητών και κραμάτων – αλλά όχι των τελικών προϊόντων – οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις.
Μεταξύ αυτών είναι η συναρμολόγηση των ηλεκτροκινητήρων απευθείας στην Κίνα είτε η αποστολή κινητήρων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ σε κινεζικά εργοστάσια, όπου και θα τοποθετούνται οι μαγνήτες.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφεύγεται η άμεση παραβίαση των νέων κανονισμών εξαγωγής.
Η Κίνα καλύπτει περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών.
Η κυριαρχία της στον συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, στις 14 Απριλίου 2025, ότι προχωρά στην αναστολή εξαγωγών ορισμένων σπάνιων γαιών και μαγνητών, στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου επί των στρατηγικά σημαντικών πόρων και συνοδεύονται από την εφαρμογή ενός νέου, αυστηρότερου συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, το οποίο προβλέπει αυξημένους ελέγχους στα κινεζικά λιμάνια.
Το υπόβαθρο αυτών των εξελίξεων είναι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Στις 2 Απριλίου 2025, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας αύξηση δασμών στις εισαγωγές από 185 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Στα κινεζικά προϊόντα επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί ύψους 125%, πέραν του ήδη υφιστάμενου δασμού 20% που είχε επιβληθεί με την αιτιολογία της ανεπαρκούς αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου φαιντανύλης.
Έτσι, ο συνολικός δασμός στα κινεζικά προϊόντα ανήλθε στο 145%.
Σε απάντηση, η Κίνα αύξησε επίσης τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Μαΐου στην Ελβετία. Ως αποτέλεσμα, επιτεύχθηκε μια προσωρινή συμφωνία για την αμοιβαία μείωση ορισμένων δασμών, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 14 Μαΐου 2025.
Ωστόσο, οι περιορισμοί στην εξαγωγή στρατηγικών υλικών, όπως οι σπάνιες γαίες, παραμένουν σε ισχύ.
Αυτό συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και η κατασκευή ηλεκτρονικών.

Πηγή: bankingnews.gr