Παγώνη: «Γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία είναι το βασικό για τον στρεπτόκοκκο»

294

Γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία είναι το βασικό για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις από τον στρεπτόκοκκο Α΄, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», παρουσιάστηκε απόλυτα καθησυχαστική για το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, που έχει προκαλέσει θανάτους στην Ευρώπη, καθώς όπως τόνισε, είναι ένας γνωστός ιός και αντιμετωπίσιμος.

«Ο στρεπτόκοκος Α είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τον διαχειριζόμαστε. Να ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε τους καλύτερους παιδιάτρους και είμαστε βάσει του πληθυσμού η χώρα που έχει σε αριθμό παιδιάτρων τον μεγαλύτερο αριθμό. Αντιμετωπίζουν τον στρεπτόκοκο των παιδιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως και των μεγάλων», ανέφερε αρχικά η κ. Παγώνη.

Οι μητέρες να μην κάνουν το γιατρό… Τι πρέπει να προσέξουν

Αυτό που επισήμανε είναι ότι καμία μητέρα δεν πρέπει να παίξει το ρόλο του γιατρού: «Είναι ένα βακτήρθιου που προκαλεί λοιμώξεις. Φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, μπορεί να φτάσει ακόμα και οστρακιά. Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να προσέξουμε. Οι μητέρες όταν ένα παιδάκι έχει πολύ δυνατό πονόλαιμο, υψηλό πυρετό και βγάλει και ένα εξανθηματάκι, τότε δεν θα κάνουν το γιατρό, θα επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό για να ξεκινήσει αμέσως το παιδί την αντιβίωση που χρειάζεται».

«Γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία αυτό είναι το βασικό»

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, όταν ένα παιδί ξεκινήσει τη θεραπεία, σιγά σιγά τα συμπτώματα υποχωρούν και «δεν θα υπάρξουν οι επιπλοκές που είδαμε, γιατί δεν ήταν μόνο στη Βρετανία, είχαμε δυο θανάτους στην Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία».

Όσον αφορά τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στη Βρετανία: «Εκεί το κοριτσάκι, να ξέρετε ότι πήγε τρεις φορές στο νοσοκομείο χωρίς να του ξεκινήσουν θεραπεία. Η θεραπεία ξεκίνησε μετά. Γι’ αυτό η άμεση παρέμβαση του γιατρού στο παιδί, και στους μεγάλους, θα είναι γρήγορη. Τις αντιβιώσεις δεν τις φοβόμαστε, οι Βρετανοί έχουν λίγο φόβο.

«Δεν είναι ο στρεπτόκοκκος αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τους πολλούς θανάτους, είναι αντιμετωπίσιμο. Είναι γνωστό σαν βακτήριο και εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε μια έξαρση σε στρεπτόκοκκο τη δεκαετία 70’ με 80’, το ξέρουμε. Μη δημιουργούμε πανικό. Γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία αυτό είναι το βασικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πικ της γρίπης θα είναι Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Θα πιεστεί το ΕΣΥ»

Όσον αφορά κοκτέιλ κορωνοϊού η κ. Παγώνεη ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση 14% των κρουσμάτων κορωνοϊού στις απλές κλίνες, αλλά το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να προφυλαχθούμε από τη γρίπη που έρχεται.

«Την γρίπη την περιμένουμε σε έξαρση μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Έχουμε κρούσματα, είχαμε και το καλοκαίρι. Εμείς θέλουμε προετοιμασία για τη γρίπη. Δηλαδή να πάνε να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν πάει, και δεν ξέρω γιατί έχουν χαλαρώσει εδώ στην Ελλάδα με τα εμβόλια της γρίπης γιατί το πικ της γρίπης θα είναι Ιανουάριο με Φεβρουάριο, τότε θα είναι σε σημείο που θα πιέσει ακόμη και τα νοσοκομεία», τόνισε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «έχουμε πολλές ιώσεις που δεν τις περιμέναμε αρχές Νοέμβρη. Είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), είναι η γρίπη, είναι ο κορωνοϊός, είναι όλα αυτά τα κοκτέιλ μαζί».

«Να μην ξεχάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα στα πολυκαταστήματα»

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε φάρμακα, τόνισε: «Έγινε μία παρέμβαση από το Υπ. Υγείας, και τον υπουργό, γιατί κι εμείς ανησυχήσαμε, και πιστεύω ότι ήταν σωστή παρέμβαση, γιατί πρέπει να σταματήσουν οι εξαγωγές και να προμηθευτούν εδώ τα φάρμακα που πρέπει να προμηθευτούν.

Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη για χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός: «Αυτές τις μέρες όλοι θα βγούμε έξω, θα μπούμε στα πολυκαταστήματα. Όταν μπούμε στον κόσμο τον πολύ, να μην ξεχάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα. Είναι βασικό σε αυτούς τους χώρους, γιατί μετά θα πάμε να κάνουμε γιορτή και να φάμε με συγγενείς και φίλους και μπορεί να έχουμε κολλήσει να είμαστε ασυμπτωματικοί και να το μεταφέρουμε. Και να κάνουμε για ένα τεστ».