Παναγιωτόπουλος προς Ακάρ: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας

266

Μήνυμα στον Χουλουσί Ακάρ ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν νόημα όταν υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη χθεσινή συνάντησή τους στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Είπα στον Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε δημοσιοηράφους στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του, ο Ακάρ επιχείρησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός, κάνοντας λόγο για διάλογο παρά το τουρκικό μπαράζ απειλών για τα νησιά.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Ακάρ είπε ακόμη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας.

Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

«Περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για τα ΜΟΕ»
Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες διαχωρισμού και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ακάρ είπε:

«Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές οι μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι αντιπροσωπείες μας δύο φορές στο πλαίσιο της συνάντησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πήγε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.