Πανελλαδικές 2022: Στα μαθηματικά εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Αλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Χθες, οι υποψήφιοι των Γενικών λυκείων έκαναν «πρεμιέρα» με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το θέμα της Γλώσσας αφορούσε στην ιστορία και στις ιστορικές γνώσεις. Με αφορμή τη διαπίστωση του συγγραφέα και αξιοποιώντας δημιουργικά τα Κείμενα 1 και 2 ζητήθηκε η άποψη για την αξία της ιστορικής γνώσης όπως και να γίνει αναφορά σε βιωματικούς τρόπους που μπορούν να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον για το ιστορικό παρελθόν. Το κείμενο έπρεπε να έχει τη μορφή άρθρου που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου των υποψηφίων. (350-400 λέξεις).

Τα προς εξέταση θέματα αφορούσαν σε κείμενο υπό τον τίτλο «Γιατί μαθαίνουμε ιστορία;» από το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού, από τον πρόλογο του βιβλίου «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες», εκδ.Επίκεντρο, 2022 , κείμενο από ομιλία της Κικής Δημουλά , από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια, Ίκαρος, 2022, σσ. 156, 158, 159], υπό τον τίτλο «Θυμάμαι, άρα ζω;» στο οποίο δόθηκε και η μετάφραση της λέξης απολωλώς: χαμένος καθώς και κείμενο του Θανάση Βαλτινού , Επείγουσα ανάγκη ελέου Διηγήματα, Εστία, Αθήνα 2016, σσ. 41, 42]. Στο προς εξέταση κείμενο του Βαλτινού δόθηκαν οι ερμηνείες από τις οι λέξεις ταγάρι: είδος τσάντας και νυχτέρι: εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα κείμενα δεν πρέπει να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους καθώς κρίθηκαν ως κατανοητά.

Οι υποψήφιοι των Γενικών λυκείων θα εξεταστούν εκ νέου τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ:

Δευτέρα 6/6: Αρχαία Ελληνικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

Τετάρτη 8/6: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Υγείας)

Παρασκευή 10/6: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Σπουδών Υγείας).