Πανελλήνιες 2022: Λίγες οι αλλαγές στο μηχανογραφικό

322

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η προθεσμία υποβολής των δελτίων ολοκληρώνεται τη Δευτέρα και φέτος δυσχεραίνεται η απόπειρα που κάνουν αναλυτές και φροντιστήρια για πρόβλεψη βάσεων εισαγωγής, αφού δεν μπορεί να ανακοινωθεί η κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων.

Ειδικότερα, 148 είναι τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, 249 στο 2ο πεδίο (των θετικών σπουδών), 148 στο 3ο πεδίο (των σπουδών υγείας) και 175 τα τμήματα στο 4ο πεδίο των σπουδών οικονομίας – πληροφορικής. Συνολικά στο μηχανογραφικό περιλαμβάνονται 460 τμήματα, ορισμένα σε περισσότερα του ενός πεδία.

Τα νέα τμήματα αποτελούν μετονομασίες υπαρχόντων, και κυρίως τμημάτων που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» αφού ήταν προηγουμένως τμήματα ΤΕΙ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μια προσπάθεια παρουσίασης των τμημάτων που προήλθαν από το πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος που απορρόφησε, δημοσιοποίησε χθες στοιχεία για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το τμήμα επιλέγουν υποψήφιοι από το 4ο πεδίο.

Το πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στη διοίκηση επιχειρήσεων (15 μαθήματα) και στα οικονομικά (10 μαθήματα), με εξειδίκευση στη ναυτιλία, στους λιμένες και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνδυάζονται, επίσης, διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα στη χρηματοοικονομική διοίκηση και λογιστική (9 μαθήματα), στην ποσοτική ανάλυση (5 μαθήματα), στο ναυτικό δίκαιο (5 μαθήματα) και στις διεθνείς σχέσεις (4 μαθήματα).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη πρωτοπόρων και υψηλής ζήτησης γνωστικών πεδίων στη ναυτιλία και στους λιμένες, όπως σύγχρονων εφαρμογών πληροφορικής και νέων τεχνολογιών (digitalization, programming, artificial intelligence, machine-learning, big data, cyber-security, forecasting κ.ά.). Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.