Πανεπιστήμιο Στάνφορντ: Ταφόπλακα για τη θεωρία των φύλων – Η έρευνα του εγκεφάλου αναγνωρίζει μόνον δύο φύλα

630

Δύσκολα τα πράγματα για τους «θεωρητικούς των φύλων». Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ εξέτασε τους εγκεφάλους περισσότερων από 1.000 πειραματόζωων. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, το φύλο μπορεί ήδη να αναγνωριστεί από τη σάρωση του εγκεφάλου.

    • Γράφει ο Ματίας Πέλακ

Οι επιστήμονες εκπλήσσονται: οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί. Και στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ο εγκέφαλός τους. Το εντελώς εκπληκτικό είναι ότι δεν υπάρχει ομαλή μετάβαση, δεν υπάρχει συνέχεια, όπως συμβαίνει με πολλά βιολογικά χαρακτηριστικά και όπως θέλουν να υποθέτουν οι απόστολοι του φύλου, αλλά μάλλον μια απότομη ρήξη.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια τροφοδότησαν ένα XAI – μια ειδική τεχνητή νοημοσύνη (AI) που υποτίθεται ότι είναι σε θέση να παρέχει αποδείξεις για όλα τα συμπεράσματά τους – με περίπου 1.500 σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Από τις μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η τεχνητή νοημοσύνη που εκπαιδεύτηκε με μέρος των δεδομένων μπόρεσε να προσδιορίσει με πάνω από 90% βεβαιότητα ποιος είναι γυναίκα και ποιος άνδρας.

Οι εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με το δίκτυο κατάστασης ηρεμίας, το μεταιχμιακό σύστημα και το ραβδωτό σώμα ήταν ιδιαίτερα συγκεκριμένες, γράφουν οι συγγραφείς με επικεφαλής τους Σρικάντ Ριάλι και Γιουάν Ζανγκ στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS 2/24). Το δίκτυο κατάστασης ηρεμίας είναι ιδιαίτερα ενεργό όταν «δεν κάνουμε τίποτα» και όταν λύνουμε εργασίες. Το μεταιχμιακό σύστημα είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των συναισθημάτων και της ενστικτώδους συμπεριφοράς. Και το ραβδωτό σώμα έχει καθοριστική επίδραση στην αλληλεπίδραση των κινήτρων, του συναισθήματος και της νόησης.

Το φύλο είναι καθοριστικό για την οργάνωση του εγκεφάλου

Επιπλέον, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γνωστικά προφίλ ειδικά για το φύλο. Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον δρα Σρικάντ Ριάλι και τον καθηγητή Βινόντ Μενόν, αξιολογούν οι ίδιοι τα ευρήματά τους ως εξής: «Οι διαφορές που αφορούν το φύλο στη λειτουργική δυναμική του εγκεφάλου δεν είναι μόνο εξαιρετικά αναπαραγώγιμες και γενικεύσιμες, αλλά και σχετικές με τη συμπεριφορά, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα μιας συνέχειας στην οργάνωση του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου». Το φύλο έχει «καθοριστικό ρόλο» ως «καθοριστικός παράγοντας στην οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Το εύρημα επιτρέπει την περαιτέρω έρευνα για νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με το φύλο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσέγγιση για να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από κατάθλιψη, νόσο Αλτσχάιμερ, άγχος και διατροφικές διαταραχές ή γιατί οι άνδρες πάσχουν αναλογικά περισσότερο από αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), νόσο Πάρκινσον και σχιζοφρένεια. Αντίθετα, οι ασθένειες που σχετίζονται με το φύλο σημαίνουν επίσης διαφορετική κανονιστική συμπεριφορά, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει κάποιες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, ο μέσος ανδρικός εγκέφαλος περιέχει περισσότερη λευκή ουσία από τον μέσο γυναικείο εγκέφαλο. Οι γυναικείοι εγκέφαλοι, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερη φαιά εγκεφαλική ύλη. Το μέγεθος της αμυγδαλής, του ιππόκαμπου και της νησίδας διαφέρει επίσης μεταξύ των δύο φύλων. Η συνδεσμολογία είναι ενδιαφέρουσα. Εδώ, υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση εντός των εγκεφαλικών ημισφαιρίων στους άνδρες και ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων στις γυναίκες. Ωστόσο, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ποικίλλουν κατά μήκος μίας συνέχειας. Οι άνδρες στα δεξιά, οι γυναίκες στα αριστερά και μερικά όντα στο κέντρο που είναι δύσκολο να καταταγούν σε μια πλευρά.

Σοβαρό πλήγμα στην έρευνα για το φύλο

Με τη διαπίστωση ότι αυτό δεν ισχύει για τα μοτίβα σύνδεσης του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου σε κατάσταση ηρεμίας, οι ερευνητές του Stanford έριξαν τώρα μια ταφόπλακα στην έρευνα για το φύλο. Οι συνδέσεις που αποκαλύπτονται από την fMRI είναι τόσο συγκεκριμένες που τα άτομα μπορούν να αναγνωριστούν από μια ομάδα ανθρώπων σαν να ήταν δακτυλικά αποτυπώματα. Οι επιστήμονες έβαλαν τώρα την τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει τα δακτυλικά αποτυπώματα σε δύο διαστάσεις και αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία επικάλυψη. Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτό που συμβαίνει στον γυναικείο εγκέφαλο σε κατάσταση ηρεμίας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στον ανδρικό εγκέφαλο σε κατάσταση ηρεμίας.

Το επόμενο βήμα ήταν να προσπαθήσουμε να αντιστοιχίσουμε αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα με ορισμένους τύπους συμπεριφοράς. Και εδώ βρήκαν αυτό που έψαχναν και μπόρεσαν να προβλέψουν την ευφυΐα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών από τα σύνολα δεδομένων. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε ξεχωριστό μοντέλο για καθένα από τα δύο φύλα, καθώς το γυναικείο μοντέλο δεν μπορούσε να προβλέψει τη νοημοσύνη των ανδρικών εγκεφάλων, όπως και το ανδρικό μοντέλο δεν μπορούσε να προβλέψει τη νοημοσύνη των γυναικών. Το εύρημα αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη κατά της υπόθεσης της συνέχειας.

Οι ερευνητές έχουν επίγνωση των συνεπειών για την περαιτέρω έρευνα και ελπίζουν ότι σύντομα θα ανακαλυφθούν επόμενα ευρήματα, για παράδειγμα σχετικά με το πώς τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσφορία φύλου κατηγοριοποιούν τον εαυτό τους στο σύστημα. Η θέση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι απλώς κοινωνικές κατασκευές, όπως ισχυρίζεται η έρευνα για το φύλο στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, δέχτηκε έτσι ένα σοβαρό πλήγμα από τους ασιατικής καταγωγής επιστήμονες.

Πηγή: NewsFire.GR