Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν τα κρούσματα όπου δεν έκαναν τρίτη δόση- Οι άνω των 50 να σπεύσουν

559

“Καμπανάκι” για την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης σε ενήλικες άνω των 50 ετών έκρουσε η  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, εξηγώντας πως σε περιοχές όπου οι πολίτες φαίνεται πως έχουν καθυστερήσει να την κάνουν, αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Οι περιφερειακές ενότητες που εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα στους ενήλικες άνω των 60 ετών είναι αυτές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πέλλα», είπε εξηγώντας πως παρά το γεγονός πως τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά (Περί το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφερειακές ενότητες της χώρας είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-60 ετών», συνόψισε υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτές οι ηλικίες να σπεύσουν άμεσα για την χορήγηση της ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό φόβο επικράτησης της παράλλαξης Όμικρον.

H πανδημία στην Ελλάδα εμφανίζει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σαφή ύφεση καθώς ο μέσος κυλιόμενος επταημέρου μειώθηκε σε κάτω από τις 6.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να παραμένει σταθερή στα 37 έτη.

Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως σε Ευρυτανία, Λασίθι, Αργολίδα, Δυτική Αττική.

Εκτός από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα με τον κυλιόμενο μέσο επταημέρου να μειώνεται στο 1,55%.

Παράλληλα μείωση της τάξης του 2,8% σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τις στοχευόμενες ανοικτές δειγματοληψίες που οργανώνει μαζικά ο ΕΟΔΥ, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου είχε φτάσει στο 4%.

Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Τέλος, θετικό είναι και το μήνυμα από τα δεδομένα ανάλυσης των λυμάτων καθώς το ιικό φορτίο δείχνει να μειώνεται σε όλη την επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες ανθρώπους.

«Συνεπώς ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, σε κάθε γωνιά της χώρας και ο κίνδυνος έκθεσης μας σε αυτόν παραμένει υψηλός. Το εθνικό σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών που νοσηλεύονται στην επικράτεια» ανέφερε προσθέτοντας πως αυτοί υπολογίζονται σε 4.800.
Εντούτοις σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία ανάλυση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες συνεχούς αύξησης τους.

Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών των τελευταίων επτά ημερών είναι 427 εισαγωγές ανά ημέρα.
Τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών ενώ σταθερά χαμηλός είναι ο αριθμός των παιδιών- εφήβων που νοσηλεύονται. (Είναι το 1,17% των νοσηλευόμενων ασθενών.)

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Παρά την αύξηση διαθέσιμων  κλινών απλών και ΜΕΘ η πληρότητα στην επικράτεια υπολογίζεται στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ COVID.

Η Βόρεια Ελλάδα πάντως βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα που αγγίζει το 100% στις ΜΕΘ.

Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, το ΙΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και σκληρούς δείκτες της πανδημίας είναι 0.96%.

Με βάση αυτό υπολογίζεται πως τον Δεκέμβριο θα έχουμε περί τους 650 με 700 ασθενείς διασωληνωμένους.