Παπανδρέου: Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;

499

«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» αναρωτιέται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως εφόσον η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, θα έπρεπε να έχει κέρδος από την επεξεργασία τους.

O Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο ραδιόφωνο του alpha έκανε πρόταση-έκπληξη μιλώντας για “μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων” του Facebook. Επανέφερε, μάλιστα, μια παλιότερη πρότασή του για αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Αρχικά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε σχετικά με το Facebook πως «εμείς θέλουμε το μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων. Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook; Εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους; Γιατί να μην κάνει η Ευρώπη μία πλατφόρμα των πολιτών;». Και συνέχισε ο ίδιος: «Υπάρχει μία ιδεολογική σύγκρουση: Το ένα μοντέλο είναι η Κίνα που λέει ότι τα data τα έχει το κράτος. Υπάρχει το μοντέλο των ΗΠΑ που λέει ότι τα data ανήκουν στις μεγάλες πολυεθνικές και είναι υπάρχει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης των δεδομένων». Όπως ανέφερε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου: «Πέρα από τις τρεις εξουσίες, την εκτελεστική, την νομοθετική και τη δικαστική, να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμους που είναι διαφανείς».

Εξάλλου, αναφορικά με την ψυχαγωγική κάνναβη, υποστήριξε πως «πρέπει να αποποινικοποιηθεί. Η χώρα θα μπορούσε να έχει τεράστια έσοδα από την παραγωγή και την πώληση, αλλά με έλεγχο. Είναι τραγικό ότι όλα αυτά τα αφήνουμε στα χέρια μιας μαφίας και μιας παραοικονομίας».