Παραδοχή Άγκυρας: «Ανατρέπεται η ισορροπία υπέρ της Ελλάδας με τα F-35»

Βασικό θέμα στην σημερινή ειδησεογραφία στην Τουρκία, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αποτελεί η κίνηση της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον – Σχόλια και τίτλοι δημοσιευμάτων

To επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, για την απόκτηση του κορυφαίου Stealth μαχητικού F-35, αποτελεί βασικό θέμα στην σημερινή ειδησεογραφία στην Τουρκία. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

• «Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35» γράφει η Hurriyet.
• «Η Ελλάδα απέστειλε επίσημο αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 προς τις αρχές των ΗΠΑ» σχολιάζει η Aydinlik.
• Η A Haber αναφέρει: «Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35».
• «Η Ελλάδα αγοράζει F-35. Υπέβαλλε επίσημο αίτημα» αναφέρει το TrHaber, όπως και η Sozcu: «H Eλλάδα έστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για τα F-35».
• «Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και το διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ» σημειώνει το ensonhaber.com.
• «Νέα κίνηση για F-35 από την Ελλάδα» γράφει η Yeni Akit.

Τούρκος αναλυτής: «Ανατρέπεται η ισορροπία υπέρ της Ελλάδας»

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk, για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπαϊντεν – Ερντογάν στην Μαδρίτη, ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ περιέγραψε τις διαφορές ανάμεσα στα F-16 και στα F-35, τονίζοντας πως : «η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει την ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες, με υπεροχή στον αέρα».

Όπως o ίδιος επισήμανε, η ισορροπία ανατρέπεται με την απόκτηση από την χώρα μας των μαχητικών Rafale, των ευρωπαϊκών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Metero και Scalp. «Μιλάμε για οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και τώρα το κάνουν με την αγορά των F-35» τόνισε.

Πηγή: directus.gr