Παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση;

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το σενάριο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ανώτατοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Πρωθυπουργού αποκαλύπτουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση, μετά την διετή μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την επίσημη αποχώρηση αΒρπό την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019. «Είναι ένα από τα σοβαρά σενάρια» αποκαλύπτει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times. Η παραμονή στη Τελωνειακή Ένωση λύνει αυτομάτως το πρόβλημα των συνοριακών ελέγχων, φόρων και δασμών και φυσικά το αγκάθι των συνόρων Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Ωστόσο μια τέτοια επιλογή, αφορά μόνο σε προϊόντα αλλά όχι σε υπηρεσίες και κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία του City του Λονδίνου, απαιτείται η παραμονή και στην Ενιαία Αγορά και η αποδοχή των όρων και κανόνων που διέπουν την λειτουργία των τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με άλλα λόγια, η Βρετανία θα πρέπει να υιοθετήσει το νορβηγικό μοντέλο.

Ηκυβέρνησηκατανοείτηνπραγματικότητα

Ερωτώμενη σχετικά, η Τερέζα Μέι κατά την παραμονή της στο Πεκίνο, δεν απέκλεισε παραμονή στην Τελωνειακή Ένωση. Η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί πλέον την πραγματικότητα. Το σκληρό Brexit και η μοναχική πορεία δεν «παίζουν» πλέον ως σενάριο, τόσο εξ αιτίας της αφόρητης πίεσης του επιχειρηματικού κόσμου και του City, αλλά κυρίως της μελέτης της ίδιας της κυβέρνησης των οικονομικών επιπτώσεων της μη συμφωνίας.

Μέρος της μελέτης που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο και διέρρευσε στον ιστότοπο BuzzFeed, αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% σε 15 χρόνια. 

Πηγή DW