Παταγώδης αποτυχία Ερντογάν – Καμία οικονομική στήριξη μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της ταραγμένης λίρας και να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η επίσκεψη του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, η πρώτη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, θα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ότι το Ριάντ θα παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές νομισμάτων στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχαν κάνει ο περιφερειακός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Ιανουάριο.

Σε κοινή γραπτή δήλωση των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες τους δεν αναφέρεται καμία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ή στενότερη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών. Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, που έγιναν πολιτικοί εχθροί για τη δολοφονία Κασόγκι, καθώς μετά τον Ερντογάν κατηγόρησαν τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι διέταξε τη δολοφονία, δήλωσαν ότι επιδιώκουν να εξομαλύνουν πλήρως τους δεσμούς, να εμβαθύνουν την περιφερειακή συνεργασία και να πραγματοποιήσουν πιθανές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πριν από τις συζητήσεις στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή “ανταλλαγής νομισμάτων” δεν προχωρούν “όσο γρήγορα επιθυμούμε” και θα συζητηθούν κατ’ ιδίαν μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη συνάντηση.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι εμπλέκεται σε μια ανήθικη άνοδο λόγω του θανάτου του Κασόγκι, καθώς κυνηγάει κεφάλαια για να βοηθήσει την κατακερματισμένη οικονομία της Τουρκίας ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, προσθέτοντας πτώση 44 τοις εκατό το 2021, και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε περισσότερο από 70 τοις εκατό, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια και πλήττοντας έτσι τη δημοτικότητα του προέδρου.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,1% στα 17,35 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν έδωσε στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ την πλήρη μεταχείριση που αρμόζει σε έναν αρχηγό κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τιμητικής φρουράς που τον καλωσόρισε στο προεδρικό μέγαρο, όπως επίσης και ένα πλουσιοπάροχο συμπόσιο. Τον συνόδευσε επίσης στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή του την Πέμπτη, μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση που ξεφεύγει από το πρωτόκολλο. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τους δυο τους αγκαλιασμένους στην άσφαλτο του αεροδρομίου της Άγκυρας να χαιρετίζουν τον κόσμο.