Πατατοκεφτέδες με σολομό

Συστατικά

-2 πατάτες, μεγάλες
-2 κ.σ. ελαιόλαδο
-χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
-ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
-1 κρόκο
-150 γρ. σολομό, καπνιστό, ψιλοκομμένο
-1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-1/4 κ.γ. αλάτι
-1/2 κ.γ. πιπέρι
-2 κ.σ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
-ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
-γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα, προαιρετικά
-1/4 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά

Μέθοδος Εκτέλεσης

-Βράζουμε τις πατάτες για 30-40 λεπτά σε δυνατή φωτιά (αν θέλουμε, αντί να τις βράσουμε, μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι σε πολλές μεριές και να τις ψήσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 λεπτά ή στον φούρνο για 50 λεπτά).

-Τις καθαρίζουμε, και τη σάρκα την κάνουμε πουρέ πιέζοντας με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα κομμάτια από τις πατάτες.

-Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει για 15 λεπτά.

-Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τον κρόκο αβγού, τον σολομό, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και όσο από το αλεύρι χρειάζεται ώστε να μπορούμε να πλάσουμε κεφτεδάκια με αυτό το μείγμα (αν έχουμε επιλέξει να βράσουμε τις πατάτες, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι).

-Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, διαμέτρου 3 εκ., και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν για τουλάχιστον 1 ώρα.

-Λίγο πριν τα σερβίρουμε, τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει περίπου 1 εκ. σε ύψος ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά.

-Τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ενώ, αν θέλουμε, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με γιαούρτι πασπαλισμένο με μπούκοβο.

*Tip*

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα άλλα λαχανικά στα πατατοκεφτεδάκια, όπως π.χ. καρότο ή μανιτάρια.