Πατατοκεφτέδες

815

Συστατικά

  • 300 γρ. αλάτι, χοντρό
  • 500 γρ. πατάτες
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 αβγό, μεσαίο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 ml ηλιέλαιο

Για το πανάρισμα

  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 αβγά, μεσαία
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι στραγγιστό
  • πάπρικα
  • λεμόνι, σε φέτες
  • μαϊντανό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε το χοντρό αλάτι και βάζουμε από πάνω τις πατάτες. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αφυδατωθούν.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ. Πιέζουμε με ένα πιρούνι για να σπάσουν.
  • Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένους, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, το αβγό, το ξύσμα λεμονιού, τη γραβιέρα, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και πλάθουμε πολύ καλά.
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε 15 πατατοκεφτέδες, πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ταψί. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξουν.

Για το πανάρισμα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, σε άλλο μπολ τα αβγά με αλάτι και πιπέρι και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αβγά για να σπάσουν.
  • Περνάμε τους πατατοκεφτέδες διαδοχικά από το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε δόσεις για 1-2 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με το γιαούρτι, την πάπρικα, φέτες λεμονιού και τον μαϊντανό.