Πάτρα: Επιστρατεύεται μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό ουσιών – Ποια νέα στοιχεία θα αναζητήσουν οι αρχές

293

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για τον φασματογράφο, που πρόκειται να ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα.

Για το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που επιστρατεύεται για τον εντοπισμό ουσιών, μίλησε ο κ. Κούβελας.

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα, είναι ότι υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα που μπορούν να βελτώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους μέσα από αυτά τα μηχανήματα. Δεν πρόκειται για ένα μηχάνημα αλλά για μία συστοιχία, είναι μία σειρά συσκευών που η πρώτη διάταξη είναι αυτή που διαχωρίζει τις ουσίες μεταξύ τους. Οι ουσίες πρέπει να ξεχωρίσουν και μετά χρειάζεται ένας ανισχευτής ο οποίος, χρησιμοποιεί κάποιες φυσικοχημικές ιδιότητες των ουσιών που υπάρχουν μέσα στο δείγμα», ανέφερε αρχικά.

«Χρησιμοοιούμε μία τεχνική που ονομαζεται χρωματογραφία, και το δείγμα το βάζουμε σε ένα σημείο, και κινείται είτε με το βάρος του είτε τριχοειδικά φαινόμενα, πάνω σε ένα υπόστρωμα το οποίο, έχει διαφορετικό ρυθμό κατακράτησης των διαφόρων ουσιών».

»Στην συνέχεια αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται και μπορούμε να μετρήσουμε είτε την ένταση του φωτός, είτε την απορρόφηση, είτε την εκπομπή και διάφορα άλλα φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή η καλύτερη τεχνολογία, είναι μέσω του βάρους του μορίου, και αυτά τα μηχανήματα ονομάζονται φασματογράφοι. Το κλασικό είναι να έχουμε πρότυπες ουσίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όταν έχουμε το δείγμα ζωντανό είναι πιο εύκολο, είναι δύσκολο σε πτωματικό υλικό εκταφής να γίνει καθώς θα πρέπει να αντιληφθούμε, σε ποιόν ιστό θα μπορούσε να βρεθεί η ουσία και να τον απομονώσουμε. Μπορούμε να βρούμε το φάρμακο που έχει χορηγηθεί από τις τρίχες ή από τα οστά, ή στα όργανα υψηλής αιμάτωσης, όπως είναι ο μυελός των οστών. Εάν η τοξικη ουσία ήταν πολύ δραστική, μπορεί και να μην είναι δυνατόν να ανιχνευθεί», ξεκαθάρισε.