Πάτρα – Οι μαρτυρίες που «καίνε» την Ρούλα Πισπιρίγκου

Η δηλητηρίαση με κεταμίνη είναι η αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από την Πάτρα, καθώς το φως της δημοσιότητας είδε χθες το πόρισμα του Ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr  αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο πως η φονική ουσία, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής στο μικρό κορίτσι είναι η κεταμίνη, αλλά, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική ουσία που εντοπίστηκε στο άψυχο κορμάκι της Τζωρτζίνας. Αντίθετα, η παρουσία κεταμίνης καταγράφεται ως μία από τις 13 συνολικά ουσίες που βρέθηκαν στο 9χρονο κορίτσι, γεγονός που χρήζει τώρα νέου κύκλου διερεύνησης. Σημειωτέον ότι στη διεθνή βιβλιογραφία, καταγράφεται θάνατος από χορήγηση κεταμίνης σε αναλογία 1,5 μιλιγκράμ ανά ml αίματος, τη στιγμή που στην περίπτωση της Τζωρτζίνας η δόση που της χορηγήθηκε ήταν τετραπλάσια και παροχετεύτηκε ενδοφλέβια στο παιδί.

Το εύρημα στο συκώτι

Επιπλέον, από το πόρισμα του ΑΠΘ προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να συγκαταλέγονται στα αποτελέσματα από τη χορήγηση της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, νέο εύρημα είναι αυτό της αρχικής αλλοίωσης στο συκώτι, πρόβλημα που εντοπίστηκε και στην αδελφή της, Μαλένα.

Συνεπώς, ο Ιατροδικαστής θέτει ουσιαστικά ζήτημα εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας, προκειμένου να ληφθούν τρίχες της, ώστε να ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη ουσία σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της. Επιπλέον, από το πόρισμα φαίνεται οι Ιατροδικαστικές Αρχές να επιθυμούν να σχηματίσουν ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα για το τι επακριβώς έχει συμβεί. Αν και δεν έχει προς στιγμή κινηθεί κάποια διαδικασία για την εκταφή, οι ιατροδικαστές ζητούν αυτή να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν, για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, που ενδέχεται να είναι πολύτιμος.

Μαρτυρίες-«φωτιά»

Στο μεταξύ, νέα κομμάτια στο παζλ της σχέσης των Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου προσθέτουν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσαν την περίοδο μετά το θάνατο της Ίριδας και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο (5-6 Απριλίου), αποτυπώνοντας την ένταση και τις διαφωνίες μεταξύ τους.

Όπως αποκάλυψε το Mega, νοσηλεύτρια του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, η οποία χειρίστηκε την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας, δήλωσε σίγουρη ότι «λόγω πτώσης του οξυγόνου στην Τζωρτζίνα, θα κτυπούσε το οξύμετρο και η μητέρα της δεν μας ειδοποίησε! Πράγματι επιβεβαιώνω ότι της είχε βγει η παροχή ρινικού οξυγόνου». Παράλληλα, στην κατάθεσή της αναφέρει πως το οξυγόνο που παρείχαν στην Τζωρτζίνα ήταν δύο λίτρα. «Η ανακοπή της Τζωρτζίνας ήταν κάτι το αναπάντεχο κι είπα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε καμιά λογική εξήγηση. Όταν εισήλθε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο στις 8 Απριλίου την ρωτούσα τι είχε και δεν μου απαντούσε. Τότε απευθύνθηκα στην μητέρα και της είπα: «Μου φαίνεστε νορμάλ άνθρωπος και καταλαβαίνετε ότι η Τζωρτζίνα δεν έχει καμιά πάθηση και θα πάρετε εξιτήριο αύριο», αναφέρει γιατρός του Καραμανδάνειου νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα γιατρός της ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα χαρακτήρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου ψυχρή και ατάραχη. «Η μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν ψυχρή, δεν είχε κανένα πένθος, καμιά θλίψη. Σαν η κόρη της να νοσηλευόταν για μία απλή γρίπη, σαν να ήταν ξένο παιδί. Πρώτη φορά βλέπαμε κάτι τέτοιο».

Παράλληλα ο γιατρός του Ωνάσειου καταρρίπτει με την κατάθεσή του τους ισχυρισμούς της 33χρονης για γονιδιακό πρόβλημα. «Ο γονιδιακός έλεγχος ολοκληρώθηκε και δεν προέκυψε οποιοσδήποτε συσχετισμός. Εξαντλήθηκαν όλα τα γονίδια στα όρια της υπάρχουσας γνώσης».