Πάτρα – Σφακιανάκης: «Μπορούμε να βρούμε κινήσεις του χρήστη μέχρι ένα χρόνο πίσω σε ένα κινητό, υπολογιστή ή tablet»

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μίλησε ο ιδρυτής και πρώην προϊστάμενος του σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, αναφορικά με όσα αναμένουμε να έρθουν «στο φως» από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για την τραγική υπόθεση της Πάτρας που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

«Η άρση απορρήτου επικοινωνιών γίνεται σε εξειδικευμένες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω από ένα χρόνο, και μπορούμε να δούμε όλες τις κλήσεις και τα μηνύματα. Θα πρέπει να ψάξουν το ιστορικό των υπολογιστών, των κινητών και των tablet που έχουν κατασχέσει. Στο ιστορικό φαίνονται όλες οι κινήσεις. Βέβαια κάποιος μπορεί να σβήσει το ιστορικό, και να χρειαστούν άλλες διαδικασίες. Αλλά αν υπήρχε κάτι και διεγράφη, ίσως βρεθεί. Αν έχει ζητήσει κάποιος να μην υπάρχει καταγραφή του ιστορικού, δεν υπάρχει κάτι να βρούμε», σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.

«Ο ορός της αλήθειας εφαρμόζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ελλάδα είχε χρησιμοποιηθεί για μια υπόθεση κατασκοπείας. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν την εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο, στη νομοθεσία δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Έχει μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας, αλλά όχι απόλυτο», εξήγησε ο ίδιος.

«Αν γίνει εκταφή και πάρουν το tablet και το πάνε στα εργαστήρια, είναι θέμα 10-15 ημερών να δούνε το αν υπάρχει κάτι μέσα σε αυτό», κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.