ΠΑΥ: Ποια είναι η άγνωστη νόσος που προκαλεί δύσπνοια και κόπωση

Μπορεί όλος ο πλανήτης να ασχολείται με την πανδημία που έχει αλλάξει δραματικά τον κόσμο, αλλά οι ασθένειες που δημιουργούσαν προβλήματα στον κόσμο συνεχίζουν να υπάρχουν και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να μην παραμελούμε τα συμπτώματα.

Μια ασθένεια που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά οι γιατροί την τοποθετούν στις πιο επικίνδυνες, είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονές μας.

Οι πνευμονικές αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονές μας και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους. Όμως όσοι πάσχουν από τη ΠΑΥ, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού οι αρτηρίες συστέλλονται και διαστέλλονται μειώνοντας τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες.

Και μπορεί το όργανο που βλάπτεται άμεσα να είναι οι πνεύμονες αλλά το πρόβλημα μεταφέρεται γρήγορα και στη καρδιά μετατρέποντας την σε φονική ασθένεια.

Τα σημάδια είναι η δύσπνοια, η χρόνια κόπωση, οι ζαλάδες, και το έντονος βάρος που νιώθουμε στο στήθος.

Η μεγάλη παγίδα είναι ότι τα τα σημάδια στην αρχή είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, αφού είναι μικρής έντασης, αλλά η ένταση αυξάνεται ραγδαία με τη πάροδο του καιρού, για αυτό και οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση, για να μπορέσουν να επέμβουν αποτελεσματικότερα.