Πεδίο μάχης η Θεσσαλονίκη – Επεισόδια εντός και εκτός του ΑΠΘ (video)

Σε πεδίο »μάχης» μετατράπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/9) το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς δημιουργήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και αγνώστων.

Μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών, από τα οποία υπήρξαν και δυο συλλήψεις, ένας νέος κύκλος ταραχών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην «καρδιά» της πόλης και μετά από οργανωμένη πορεία φοιτητών.

 

Εκτεταμένα επεισόδια που έφτασαν το 1,5 χιλιομέτρο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων, ομάδα ατόμων που είχε αποχωρήσει από την συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος, πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Τα εκτεταμένα επεισόδια που ξεκίνησαν από το ύψος των Πανεπιστημίων, επεκτάθηκαν μέχρι και την και επεκτάθηκαν μέχρι και την πλατεία Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία, δηλαδή σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου!

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ ο «Αίαντας» έκανε συνεχώς ρίψεις νερού για να απομακρύνει το πλήθος.

Ωστόσο η κατάσταση επειδεινώθηκε, καθώς ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια, με οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, «βροχή» χημικών και βομβών μολότοφ εκατέρωθεν, και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Οι διαδηλωτές αποθήθηκαν μέχρι την Αριστοτέλους, ωστόσο οι άγνωστοι νεαροί εκτόξευαν εκ νέου πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί.

Διεκόπη η συναυλία – Δυο συλλήψεις

Η συναυλία εντός του Πανεπιστημιακού ιδρύματος διεκόπη και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε προσαγωγές, χωρίς να είναι γνωστός ακόμη ο ακριβής αριθμός.

Σύμφωνα με το GRTimes, υπήρξαν παράπονα από ανθρώπους που συμμετείχαν νωρίτερα στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου προς τις Αστυνομικές δυνάμεις για αναίτια χρήση χημικών σε χώρο όπου βρισκόταν και απλός κόσμος με παιδιά.

Οι πολίτες μάλιστα ανέφεραν ότι κινδύνεψε κόσμος να ποδοπατηθεί ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφυξίας, καθώς στο χώρο της συναυλίας βρισκόταν χιλιάδες άτομα.

Η αστυνομία παραμένει σε πλήρη επιφυλακή καθώς για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.