Νόνη Δούνια: Περί «κακιάς ώρας» και άλλων δεινών

Γράφει η Νόνη Δούνια,

Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ.

Φταίει η «κακιά η ώρα» ή η κακή διαπαιδαγώγηση; Το ερώτημα είναι ασφαλώς ρητορικό. Δεν υπάρχει κακιά ώρα όταν ένας άνδρας δολοφονεί τη σύντροφό του, επειδή εκείνη του γκρίνιαξε, του αντιμίλησε, «τόλμησε» να είναι δυσαρεστημένη, να έχει διαφορετική γνώμη από αυτόν ή επειδή απλά και δικαιωματικά θέλησε να χωρίσει μαζί του.

Εκείνο που υπάρχει είναι η κακή ανατροφή. Μια ανατροφή που μαθαίνει στα αγόρια να είναι «αρχηγοί», να έχουν «το πάνω χέρι» στη σχέση τους. Που τους διδάσκει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες ικανότητες και αξία από την φύση τους από το αντίθετο φύλο, ότι οι γυναίκες είναι υποχείριό τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχουν για να τους ικανοποιούν και να τους ακολουθούν τυφλά σε ό,τι εκείνοι αποφασίζουν. Ούσα μητέρα ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, έχω φροντίσει, ως όφειλα, να τους μάθω από νεαρή ηλικία πως είναι ίσοι, απλώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Στον γιό μου, έχουμε δείξε με τον σύζυγό μου, πρώτα από όλα με το δικό μας παράδειγμα, να σέβεται τις γυναίκες και να τις αντιμετωπίζει, πράγμα αυτονόητο, ως ισάξιες και ισότιμες με εκείνον, σε όλα τα επίπεδα.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στον συνάνθρωπό μας, σε όποιο φύλο κι αν αυτός ανήκει, είναι εκ των ων ουκ άνευ και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη μιας προσωπικότητας και την ομαλή ανάπτυξη των προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών μας σχέσεων.

Εν έτει 2021 είναι αδιανόητο γυναίκες να δολοφονούνται χωρίς κανένα λόγο, μόνο και μόνο επειδή επιχείρησαν να «σηκώσουν ανάστημα». Η Caroline στα Γλυκά Νερά, ενώ κοιμόταν δίπλα στο βρέφος της, δολοφονήθηκε από τον δυνάστη της, επειδή πιθανότατα ήθελε να ξεφύγει από αυτόν. Η Γαρυφαλλιά, στη Φολέγανδρο, χτυπήθηκε και αφέθηκε να πνιγεί, ενώ ήταν διακοπές με τον «οξύθυμο» φίλο της, διαφώνησε μαζί του σε κάτι ανούσιο.

Οι γυναικοκτονίες αυτές, εκτός από ακατάληπτες και τελείως άνανδρες, έχουν καλλιεργηθεί και ενθαρρυνθεί από τις εντελώς λανθασμένες αξίες που πήραν τα αγόρια αυτά από την οικογένειά τους και από την κοινωνία μας.

Οι άνδρες που ανέφερα, αλλά, δυστυχώς και πολλοί άλλοι, μη αποδεχόμενοι τις απόψεις και την προσωπικότητα των συντρόφων τους, δεν δίστασαν να τις σκοτώσουν, για να μην χάσουν τα «ηνία της σχέσης».

Οι πατριαρχικές και σεξιστικές αντιλήψεις γεννούν βίαιες συμπεριφορές και αυτές, με τη σειρά τους, φέρνουν πολλές… «κακές ώρες». «Την κακιά την ώρα κάποιοι άνθρωποι την έχουν μέσα τους», όπως πολύ σωστά έλεγε ο Κώστας Καρυωτάκης. Είναι στο χέρι μας να μην μεγαλώνουμε ως γονείς τέτοιους άνδρες, με  απαράδεκτες αντιλήψεις. Και, βέβαια,  να μην τους ανεχόμαστε ούτε λεπτό ως γυναίκες. Διαφορετικά, οι «κακές στιγμές» θα πολλαπλασιάζονται και θα έχουμε βάλει όλοι μας το λιθαράκι μας σε αυτές.