Πεσκόφ: Οι παραδόσεις αρμάτων Leopard στην Ουκρανία θα αφήσουν «ανεξίτηλο σημάδι» στις ρωσο – γερμανικές σχέσεις

Οι παραδόσεις αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία θα αφήσουν «ανεξίτηλο σημάδι» στις ρωσο-γερμανικές σχέσεις, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Τέτοιες παραδόσεις δεν προμηνύουν καλό για το μέλλον της σχέσης. Σίγουρα θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι..»

Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί με τη Γερμανία βρίσκονται ήδη σε «χαμηλό σημείο» και επίσης δεν υπάρχει «ουσιαστικός διάλογος» με άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Bloomberg: Σύντομα το «ναι» από τη Γερμανία στην Πολωνία για την εξαγωγή Leopard στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει αύριο Τετάρτη το «πράσινο φως» στην Πολωνία για την εξαγωγή Leopard στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το Βερολίνο επιθυμεί να λάβει το συντομότερο μια απόφαση για το θέμα για να καταπνίξει την αυξανόμενη απογοήτευση των συμμάχων, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Υπνθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Πολωνία κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Γερμανία για την αποστολή Leoprad στην Ουκρανία και η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι θα απαντήσει στο αίτημά της άμεσα.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε να επιτρέψει στους συμμάχους να παραδώσουν τα αποθέματά τους σε Leopard. Η Πολωνία καλεί τη Γερμανία να εγκαταλείψει την προσεκτική προσέγγιση και ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Τρίτη ότι περίμενε «άμεση» έγκριση από το Βερολίνο, ενώ φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει στην παράδοση των τανκ ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο. «Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών. «Η στάση της υπουργού μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Μπέρμποκ, που είπε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που επιθυμούν να προμηθεύσουν τανκς Leopard στο Κίεβο.