Πέτσας: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, όσο δεν τηρούμε τα υπάρχοντα

371

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας , άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να τηρηθούν τα μέτρα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αλλά το θέμα είναι να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι παραπάνω μπορεί να κάνει για να περιορίσει την κινητικότητα, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Όμως αυτό θα συνεκτιμηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Αυτό έγινε τους τελευταίους μήνες της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όταν δεν τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναγκαζόμαστε αργότερα να παίρνουμε πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δικαιολογούν την αυξημένη κινητικότητα, όπως είναι τα Δημοτικά Σχολεία. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν κάθε πρωί 650.000 μαθητές και υπάρχει μετακίνηση γονέων και μαθητών».

«Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήταν κλειστές στο πρώτο lockdown. Θα δούμε τι πρέπει παραπάνω να κάνουμε για να περιορίσουμε την κινητικότητα η οποία είναι και ο βασικός εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτός είναι που τρέφει τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει μια μείωση του 35-40% της κινητικότητας τις πρώτες ημέρες του lockdown», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Χρειάζεται να πάμε λίγο πιο κάτω απ’ αυτά τα επίπεδα κι ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι αν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

«Για παράδειγμα, ακούσαμε χθες όλοι τον Υπουργό Υγείας να μιλάει για ένα επιδημιολογικό φορτίο πολύ βαρύ στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω εκεί, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Πάντα όμως προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες. Επομένως, έχει σημασία η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως, επαναλαμβάνω, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί τα μέτρα πάρθηκαν και αρκετές μέρες πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα», συμπλήρωσε.

«Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δούμε μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, αλλά το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και θ’ αυξάνουν οι εισαγωγές σε Μ.Ε.Θ. και οι διασωληνώσεις, και αυτό γιατί έχουμε το φορτίο των προηγούμενων ημερών. Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν είτε με τη μεταφορά του, είτε με τη διατήρησή του μέχρι να φθάσει στον κάθε συμπολίτη μας που θα εμβολιαστεί. Αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στο Σχέδιο που έχει καταρτίσει και επικαιροποιεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για κάποια πράγματα που αφορούν στον σχεδιασμό μας θα αναφερθεί αύριο ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά πρώτα για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί».

«Δεν είναι μόνον η Pfizer η οποία προχωρά στην παρασκευή εμβολίου. Υπάρχουν η AstaZeneca, η Monterna, η Johnson & Johnson, αλλά και άλλες εταιρείες. Άρα θα υπάρχει διαθέσιμο stock εμβολίων, για τον πληθυσμό. Το εμβόλιο είναι μια πραγματικά μεγάλη αχτίδα φωτός μπροστά μας, αλλά πριν φθάσουμε στην Άνοιξη και στο Καλοκαίρι, μεσολαβεί ένας δύσκολος Χειμώνας που δεν έχουμε το εμβόλιο. Τον Χειμώνα υπάρχουν μαζί με τον κορωνοιό και οι ιώσεις της εποχής, όπως η γρίπη και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα, για να προφυλαχτούμε», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την τηλεκπαίδευση, ανέφερε: «Το πρόβλημα που προέκυψε με την τηλεκπαίδευση ήταν τεχνικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το ανακοίνωσε και η ίδια η εταιρεία. Αυτές οι πλατφόρμες εξυπηρετούν πάρα πολλές χώρες. Για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα, όπως έγινε γνωστό από τις ανακοινώσεις της εταιρείας και την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Παιδείας και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται ένα ξεχωριστό hub στις χώρες. Επομένως, θα υπάρχει ένα τοπικό hub και στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει διασύνδεση με άλλες χώρες και να μην εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες. Ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε. Έτσι θα προχωρήσουμε με την πλατφόρμα η οποία όπως απεδείχθη στη πρώτη φάση της πανδημίας αγκαλιάστηκε από τους μαθητές μας».

Για τον Παύλο Πολάκη, τόνισε: «Όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου. Πολύ περισσότερο δημόσια πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να είναι γιατροί και να έχουν διατελέσει και Αναπληρωτές Υπουργοί Υγείας-όπως ο κ. Πολάκης- δεν θα έπρεπε να προκαλούν κανένα. Πολλώ δε μάλλον να παρανομούν οι ίδιοι και να καλούν σε παρανομία και τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Όσον αφορά την επιβολή προστίμου δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εάν πρέπει να επέμβει με αφορμή τη φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σ’ αυτό».

Για το δώρο των Χριστουγέννων, διευκρίνισε: «Το δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Για την εκλογή του Τζό Μπαίντεν, υπογράμμισε: «Είναι φανερό πλέον σε όλους όσους δεν ήξεραν τον Τζο Μπάιντεν, ότι είναι ένας βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών, αλλά και των ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ένας άνθρωπος που είχε πάντα μια θέση πιο κοντά στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό που έχει μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις είναι τα συμφέροντα κάθε χώρας. Και, ευτυχώς, σ’ αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι τα συμφέροντα της Αμερικής και της Ελλάδας είναι εναρμονισμένα, πάντα με πυξίδα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Οι καλές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και η εγκατάλειψη της πολιτικής από τις Η.Π.Α. των ίσων αποστάσεων θα συνεχιστεί, θα ενδυναμωθεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια πηγή σταθερότητας στην περιοχή, που πάντα προσδοκά κανόνες καλής γειτονίας και πάντα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προσδοκούμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη καλύτερες και πιο ισχυρές».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε: «Βλέπουμε γενικά μια διάθεση από την τουρκική πλευρά αναδίπλωσης, όσον αφορά την οριοθέτηση των σχέσεών της, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου πήρε τηλέφωνο τον κ. Δένδια για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Το κρατάμε αυτό στα θετικά. Όμως, υπάρχει σε ισχύ μια παράνομη τουρκική Navtex η οποία δείχνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές όταν το ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επομένως, πρέπει να φύγει η παράνομη Navtex, να φύγει το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

«Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο. Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να έχει μια ειλικρινή συνεργασία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Εάν αυτό γίνει θα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Αν δεν γίνει θα αντιμετωπίσει το πλαίσιο των κυρώσεων. Στις προκλητικές συμπεριφορές συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν να κάνουν με τα Κατεχόμενα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την περιοχή των Βαρωσίων», πρόσθεσε ο ίδιος.