Πέτσας για Τουρκία: Αργά αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση τα βήματα της ΕΕ

Για ργά αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση βήματα της ΕΕ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε μερικές φορές τα ευρωπαϊκά βήματα μπορεί να είναι πιο αργά από αυτά που θα ήθελε η Αθήνα αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία ως αποτελεσματικό μοχλό πίεσης για τον τερματισμό της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Για τις τουρκικές Navtex

Σχολιάζοντας τις τουρκικές Navtex με τις οποίες η Άγκυρα αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Άγκυρα μόνο στα λόγια ζητά συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα, πρόσθεσε, φροντίζει σε όλα τα fora να ενισχύει τις συμμαχίες της αλλά και μόνη να ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Σε ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί ο κίνδυνος  σε λίγα χρόνια να απειλείται η Ελλάδα στο Αιγαίο από την Τουρκία με ισπανικό αεροπλανοφόρο και γερμανικά υποβρύχια, ο κ. Πέτσας τόνισε πως υπάρχει και έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση της Ευρώπης για το που πηγαίνει.

Επεσήμανε ότι ήδη από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου η Ευρώπη έχει δείξει ψήγματα αποτρεπτικής στρατηγικής στην πολιτική της για την Ανατολική Μεσόγειο.
Για το θέμα της προμήθειας οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει ο πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές  και θα συνεχίσει να το κάνει.

Για το περιστατικό κατασκοπείας στη Ρόδο

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο μετά το περιστατικό κατασκοπείας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό από την κυβέρνηση.

Εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες «που κάνουν τη δουλειά τους».