Πέτσας: Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής – Πρέπει να υπάρξει συμφωνία

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας χθες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και τη στήριξη των εργαζομένων

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί οι διαφωνίες για την αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση
Για τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως παρατηρείται επιδείνωση των ημερήσιων κρουσμάτων και τα περισσότερα είναι στις πύλες εισόδου.

«Οι αρχές θα πυκνώσουν τους ελέγχους και είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής», σημείωσε και τόνισε πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός αν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ακόμα ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μελετάται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επεσήμανε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων και το μόνο που μελετάται είναι ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα:

Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες – Τι θα γίνει με τα πανηγύρια
Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύος από τις 18.6.2020 έως και τις 2.7.2020» (B’ 2420), όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.41734/2.7.2020 όμοια κοινή απόφαση των ιδίων υπουργών (Β’ 2704) παρατείνεται, από τη λήξη της έως και τις 31.7.2020.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συμμόρφωσης στα μέτρα, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι καθημερινά στον δρόμο και οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τους πολίτες εάν βλέπουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα να αντιδρούν και να ζητούν την εφαρμογή τους και υπενθύμισε πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 για καταγγελίες.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού είναι δυναμικά, συμπλήρωσε πως δεν θα επαναληφθεί ένα γενικό lockdown αλλά θα ληφθούν μέτρα τοπικής κλίμακας όπου χρειαστεί και υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένα πουθενά στην οικονομία μας».