Πικρός… καφές και «αλμυρό» delivery μετά τις αυξήσεις

678

Ακριβότερος είναι από την 1η Ιανουαρίου ο καφές take away για τους καταναλωτές καθώς ξεκινά να υπολογίζεται ένα νέο «πράσινο» τέλος.  Όμως μαζί με τον νέο χρόνο έρχονται και νέες αυξήσεις. Όποιος παίρνει take away καφέ ή άλλα προϊόντα που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, θα χρεώνεται 10 λεπτά επιπλέον.

Από το νέο χρόνο υπολογίζεται ένα νέο «πράσινο» τέλος. Η αρχή έγινε με τις πλαστικές σακούλες, συνεχίστηκε με τα καλαμάκια και η «πράσινη μετάβαση» συνεχίζεται με στόχο την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι. Έτσι… αν κάποιος αγοράζει καφέ, θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά και με την στρογγυλοποιηση το πράσινο «καπέλο» θα φτάσει στα 10 λεπτά.

Όσοι καταναλώνουν περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα σκέφτονται να προμηθευτούν ένα δικό τους ποτηράκι πολλαπλών χρήσεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις θετικές… όλα για την προστασία του περιβάλλοντος!