Πιο ακριβό από ποτέ το ψωμί – Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες

Υπέρογκες αυξήσεις σε αλεύρι και ηλιέλαιο

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν οι Έλληνες καθώς οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης είναι εξωφρενικές. Το ψωμί επιλέγουν πλέον και το αγοράζουν λιγοστά ελληνικά νοικοκυριά.

Είδος πολυτελείας το ψωμί

Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσεται η ακρίβεια, η οποία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα πλήττοντας ακόμα και ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, το ψωμί. Η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23%, με τη φρατζόλα να φτάνει από 0.90 λεπτά έως και 1,20 λεπτά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα, ενώ άλλοι μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι. «Αυξηθήκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ, σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια. Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%», τόνισε αρτοποιός σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τα 10 λίτρα ηλιέλαιου κόστιζαν για τους επαγγελματίες 10 ευρώ, φέτος τα αγοράζουν 33. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 12 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 24. Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.

Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες

Ηλιέλαιο 10Lt : 10€ => 33€
Αλεύρι: 25 Kg: 12€ => 24€
Βούτυρο 1 Kg : 5,50€ => 8,50€
Σουσάμι 1 Kg: 1,60€ => 2,80€

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10%, στη Γαλλία κατά 8%. «Τα κόστη μας έχουν διπλασιαστεί η ενέργεια είναι συν 150% παρά τις επιδοτήσεις, δύσκολα τα πράγματα», σημείωσε η πρόεδρος σωματείων αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα, καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.