Πλήθος κόσμου για τη χαραυγή στο Στόουνχεντζ (VIDEO)

159

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για τον εορτασμό της ημέρας του θερινου ηλιοστασίου στο Στόουνχεντζ, το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο που βρίσκεται στην Αγγλία.

Τα ηλιοστάσια, καθώς και οι ισημερίες συμβαίνουν στον κόσμο, κατά την διάρκεια των εποχών του έτους, διότι οι ημέρες δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Αίτια αποτελεί το γεγονός ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «δρομάκι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο έχει κλίση περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το θερινό ηλιοστάσιο, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς προαναγγέλλει και επίσημα την άφιξη του καλοκαιριού.