Ποια αντικείμενα δεν επιτρέπεται να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων

Υπάρχουν ορισμένα σκεύη που δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων είτε γιατί κινδυνεύουν να χαλάσουν τα ίδια, είτε γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο πλυντήριο!

Σκεύη ζωγραφισμένα στο χέρι

Τα χειροποίητα σκεύη θα χάσουν τα χρώματά τους με την πάροδο του χρόνου, αν τα εκθέσετε στη ζέστη του πλυντηρίου πιάτων.

Καπάκια χύτρας

Σύμφωνα με το The Kitchn, ενώ ο δακτύλιος σιλικόνης, το εσωτερικό δοχείο και η σχάρα ατμού μπορούν να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων, το καπάκι μπορεί να καταστραφεί.

Ξύλινα σκεύη

Τα ξύλινα κουτάλια, τα πιρούνια, τα ξύλα κοπής και οποιαδήποτε άλλα σκεύη, μπορεί να σπάσουν αν τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων. Με ζεστό νερό, σαπούνι θα τα διατηρήσετε άψογα.

Επιδιορθωμένα πιάτα

Αν έχετε κολλήσει τα κομμάτια ενός πιάτου, πρέπει να τα κρατήσετε μακριά από το πλυντήριο πιάτων και τα ισχυρά απορρυπαντικά. Η τοποθέτησή τους στο πλυντήριο πιάτων, πιθανότατα θα διαλύσει την κόλλα και θα δημιουργήσει νέα ραγίσματα.

Αλουμίνιο

Αν τοποθετήσετε ποτέ αλουμινένια σκεύη στο πλυντήριο πιάτων, θα τα βρείτε με μαύρο χρώμα ως το τέλος της πλύσης. Η θερμότητα αφήνει άσχημα σημάδια στην επιφάνειά τους και το υλικό μπορεί ακόμη και να αφήσει λεκέδες σε άλλα αντικείμενα που έχετε τοποθετήσει στο πλυντήριο.

Χρυσός

Μπορεί τα ασημένια σκεύη να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα χρυσά σκεύη ή αυτά που έχουν χρυσό χρώμα. Ίσως να χάσουν το χρώμα τους.

Ελεφαντόδοντο

Αν έχετε αντικείμενα-αντίκες με λεπτομέρειες από ελεφαντόδοντο, μην τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Οι πολύτιμες λαβές από αυτό το υλικό θα καταστραφούν.

Μεταλλικές κούπες ταξιδιού

Συχνά υπάρχει μια επένδυση στις μεταλλικές κούπες ταξιδιού, που σφραγίζει την επιφάνεια και το πλυντήριο πιάτων θα τη διαβρώσει. Αν η κούπα δεν έχει επισημανθεί ως «ασφαλής για πλυντήριο πιάτων», πρέπει πάντα να την πλένετε με το χέρι.

Πλαστικά θερμός

Αν βάζετε τα πλαστικά θερμός σε νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει νερό μεταξύ των τοιχωμάτων και να προκαλέσει ανεπιθύμητη μούχλα. Αυτό μπορεί να συμβεί και στο πλυντήριο πιάτων.

Ακρυλικά ή πλαστικά σκεύη, χωρίς οδηγίες

Προσοχή: τα πλαστικά και τα ακρυλικά μπορούν να λιώσουν, αν δεν είναι ανθεκτικά στις συνθήκες του πλυντηρίου πιάτων.

Αντικείμενα με χάρτινες ετικέτες

Το χαρτί ίσως καταλήξει να φράξει τους σωλήνες ή να προκαλέσει βλάβη στο πλυντήριο πιάτων και η επιδιόρθωσή του θα κοστίσει ακριβά. Πάντοτε να αφαιρείτε τις ετικέτες από τα δοχεία, πριν τα τοποθετήσετε για πλύσιμο.

Κοφτερά μαχαίρια

Η λεπίδα μπορεί να θαμπώσει κατά τη διάρκεια της πλύσης, αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας όταν το αδειάσετε! Αν ξεχάσετε ότι είναι εκεί ή αν βιάζεστε, μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά από την κοφτερή λεπίδα.