Πόλεμος Μακρόν – Άκρας Αριστεράς για τον εξτρεμισμό

3324

Η γενναία διακήρυξη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι η γαλλική Δημοκρατία θα εξουδετερώσει και θα εκμηδενίσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, προκάλεσε αστραπιαίες αντιδράσεις στην πόλη της Λυών. Δώδεκα μασκοφόροι άνδρες πραγματοποίησαν μια καλά συντονισμένη επίθεση εναντίον Εκκλησίας στο προάστειο Ριλιέ – λα – Ραπ, επίθεση που χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Ντερμανάν, επίθεση σοκ κατά της Δημοκρατίας.

Από το 2017 , έχουν γίνει 2.101 επιθέσεις σε Εκκλησίες και άλλα χριστιανικά μνημεία στη Γαλλία, επιθέσεις που δεν είναι έργο μόνο ισλαμιστών, αλλά μεταξύ άλλων και της άκρας Αριστεράς. Την ημέρα που καιγόταν η Παναγία των Παρισίων, ο γαλλικός κλάδος των Αντιφά, διακήρυττε, ότι η μόνη εκκλησία που μας φωτίζει είναι αυτή που καίγεται.

Στην τελευταία ομιλία του ο Πρόεδρος Μακρόν περιέγραψε τα μέτρα που θα ψηφίσει η γαλλική Εθνοσυνέλευση για τον περιορισμό της επιρροής των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι κύριος σκοπός των ισλαμιστών είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική κοινωνία – γκέτο, κάτι που ως τώρα έχουν πετύχει. Σε μια κομψά διατυπωμένη και ελαφρώς κεκαλυμμένη πολιτική επίθεση εναντίον των προκατόχων του, ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε κάποιους για αδιαφορία έναντι του ισλαμιστικού εξτρεμιστικού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ενώ οι αρχές αποσύρονταν και υποχωρούσαν ,οι ισλαμιστές μεθοδικά και οργανωμένα έθεταν σε εφαρμογή τα σχέδια τους.

Τα προσεκτικά διατυπωμένα λόγια του Προέδρου Μακρόν αποτελούν δικαίωση για μια μικρή ομάδα ανδρών και γυναικών στη Γαλλία, που εδώ και δεκαετίες προειδοποιούσαν τις γαλλικές κυβερνήσεις για τα έργα και τα σχέδια των εξτρεμιστών. Όταν ο Μακρόν εξελέγη Πρόεδρος, προσέλαβε ως σύμβουλο τον Αραβολόγο Ζιλ Κεπέλ, που το 1987 με την έκδοση του βιβλίου του The Banlieues of Islam, ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε τη Γαλλία για τον κίνδυνο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Το 2001 ο Ζορζ Μπενσουσάν με το βιβλίο του The Lost Territories of the Republic, εξέθεσε στο κοινό τις επικίνδυνες ρίζες που είχε αρχίσει να αναπτύσσει ο ισλαμικός εξτρεμισμός σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας.

Ο Μπενσουσάν δέχθηκε έντονη κριτική από πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς, επειδή είπε την αλήθεια, δηλαδή ότι πολλές περιοχές στο κέντρο των γαλλικών πόλεων ελέγχονται πλέον από το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτης του αριστερού κόμματος Ινσουμίς, είναι μεταξύ αυτών που επιτέθηκαν στον Μπανσουσάν, την υπεράσπιση του οποίου ανέλαβε ο Φαμπρίς Νικολίνο, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Περιοδικό Σαρλί Εμπντό που κατέληξε σε σφαγή το 2015. Ο Νικολίνο κατηγόρησε το Μελανσόν για υποκρισία και ανοησία, λέγοντας ότι υποστηρίζει τους διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας στη Λευκορωσία, ενώ πολιορκούνται εφημερίδες και θεσμικές λειτουργίες μέσα στο Παρίσι.

Εντός γαλλικής Εθνοσυνέλευσης βουλευτές της Αριστεράς κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Μακρόν ότι στιγματίζει του Μουσουλμάνους και αγνοεί τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν το πολιτικό κόμμα Ινσουμίς, ότι διακατέχεται από άκρατο ισλαμό – αριστερισμό που καταστρέφει τη γαλλική Δημοκρατία. Τα ζήτημα του ισλαμικού εξτρεμισμού εξελίσσεται σε Αχίλλειο Πτέρνα της γαλλικής Αριστεράς, που στις βουλευτικές εκλογές του 2017 οδηγήθηκε σε πολιτικό αφανισμό. Πρώην βουλευτής των Γάλλων Σοσιαλιστών που προσχώρησε στην Αριστερά, χαρακτήρισε την κυβέρνηση αντί – ισλαμική, επειδή απέλασε τέσσερα μέλη οικογένειας Βόσνιων Μουσουλμάνων, που είχαν δείρει 17χρονη και ξυρίσει το κεφάλι της, επειδή το αγόρι της ήταν Σέρβος και Χριστιανός.
Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro to 74% των ερωτηθέντων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, θεωρώντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της εμμονής της Αριστεράς σε αυτό το ζήτημα, ενώ δημοσιεύεται και έρευνα της γαλλικής Αστυνομίας που καταδεικνύει ότι ο πακιστανικής καταγωγής δράστης που επιτέθηκε πρόσφατα σε δημοσιογράφους του Περιοδικού Σαρλί Εμπντό, εισήλθε στη Γαλλία έχοντας δώσει ψεύτικη ηλικία και έχοντας περάσει τους ελέγχους των κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών. Το 2016 δικαστήριο επέτρεψε στον Αντέλ Κερμίς να βγει από τη φυλακή μετά από όρκο ότι δεν είναι εξτρεμιστής αλλά πιστός Μουσουλμάνος, ο οποίος τέσσερις μήνες αργότερα σκότωσε ιερέα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία σε χωριό της Νορμανδίας, κόβοντας του το λαιμό.

Το 2015 ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κήρυξε τον πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, απεδείχθη όμως αδύναμος και κατευναστικός. Το αν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πετύχει να νικήσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, εξαρτάται από την αποφασιστικότητα του, αλλά και από το αν θα το επιτρέψουν οι σύμμαχοι των εξτρεμιστών, εντός Γαλλίας.