Πόλεμος Μακρόν με Τουρκία και Κατάρ για τον Ισλαμισμό

943

Ο Βρετανικός Spectator γράφει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε πόλεμο στον ιδεολογικό εξτρεμισμό που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Κατάρ, “εναντίον της Γαλλίας και της Ευρώπης”, λέγοντας συγκεκριμένα ότι επιθυμεί να δώσει ένα τέλος στον ισλαμικό σεχταρισμό στη Γαλλία. Η γαλλική Προεδρία εκτιμά ότι μια μειοψηφία των έξι εκατομμυρίων Μουσουλμάνων της Γαλλίας επιθυμεί να δημιουργήσει απομονωμένους θυλάκους εντός της γαλλικής κοινωνίας, ο Πρόεδρος Μακρόν αναλαμβάνει το ρόλο του υπeρaσπιστή των γαλλικών αξιών.

Όταν κάποιοι στο Δυτικό Κόσμο γκρέμιζαν αγάλματα, ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωνε ότι η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα σβήσει κανένα όνομα από την Ιστορία της, ότι δεν πρόκειται να γκρεμίσει κανένα άγαλμα, ότι θα προστατέψει τα έργα τέχνης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Και μόνο το γεγονός ότι ο Πρόδρος Μακρόν πραγματοποίησε ομιλία για τον ισλαμισμό και τον εξτρεμισμό, δείχνει πόσο γρήγορα κινούνται οι εξελίξεις και αναπτύσσεται ο σχετικός διάλογος στη Γαλλία. Πριν από μερικά χρόνια, όταν το αμερικανικό δίκτυο FOX μετέδιδε ότι στο Παρίσι υπάρχουν ζώνες που οι τουρίστες δεν μπορούν να επισκεφθούν, ο Δήμαρχος της πόλης απειλούσε με μηνύσεις. Τώρα ένας ακραιφνής κεντρώος Πρόεδρος επισημαίνει ότι απώτερος σκοπός των ισλαμιστών είναι ο πλήρης έλεγχος της κοινωνίας.

Όποιος χρησιμοποιούσε τέτοια επιχειρήματα πριν από λίγο καιρό θα ήταν αντικείμενο καταδίκης από την Αριστερά. Τώρα όμως ο Πρόεδρος Μακρόν προτείνει νόμο κατά του ισλαμιστικού σεχταρισμού, ώστε να περιοριστεί η εκπαίδευση των Μουσουλμάνων σε σπίτια, και επιθυμεί την υπογραφή από ισλαμικές οργανώσεις, μιας χάρτας του κοσμικού κράτους, σαν όρο για την έγκριση χρηματοδότησης από την κυβερνηση. Πολλοί είναι όμως αυτοί που διερωτώνται γιατί να περιοριστεί μόνο σε αυτά ο Πρόεδρος αν εννοεί αυτά που λέει. Λίγες ημέρες πριν την καθοριστική ομιλία του Γάλλου Προέδρου στην Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας είχε χαρακτηρίσει, ισλαμιστική τρομοκρατία και επίθεση κατά της χώρας, το μαχαίρωμα ενός ακόμη ανθρώπου, έξω από τα γραφεία του περιοδικού Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι.

Κάποιοι προτείνουν να οικοδομηθούν μνημεία για όσους δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες και αγωνίστηκαν για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, και καλούν τους πάντες να απορρίψουν και να αποδοκιμάσουν τις απόψεις εκείνες που θεωρούν τον αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων των ισλαμιστών, ένδειξη και πρακτική ισλαμοφοβίας. Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνιστά φοβία, εκτιμά ο Εμανουέλ Μακρόν, αντίθετα επισημαίνει η κυβερνητική παράταξη, η αδράνεια και η εγκατάλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τύχη τους, παραχωρεί έδαφος και πεδίο δράσης στους ζηλωτές της άκρας δεξιάς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος του Προέδρου Μακρόν κατά των ισλαμιστών και των ιδεών τους θα είναι διαρκείας, γι αυτό και προτείνουν μια συμμαχία κυβέρνησης, φιλανθρωπικών οργανώσεων και κοινωνίας των πολιτών. Οι ανατρεπτικές ισλαμιστικές οργανώσεις που προάγουν τη βία θα πρέπει να διαλυθούν, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς καλλιεργούν το έδαφος για έξαρση της βίας, καλεί δε τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν το ίδιο, την ώρα που κάποιοι από αυτούς δεν τολμούν ή αποφεύγουν να θίξουν το ζήτημα. Επίσης η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί την αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων ώστε οι αρχές και οι αξίες της γαλλικής πολιτείας να υιοθετούνται και να τηρούνται από αυτούς στους οποίους δίνεται άδεια εισόδου και εγκατάστασης στη χώρα.

Όσοι εισέρχονται και διαμένουν στη Γαλλία θε πρέπει να ασπάζονται την γαλλική ιδέα και αξία της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να υποστηρίζουν τον ισλαμιστικό σεχταρισμό, ούτε θα μπορούν να ανήκουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν την ιθαγένεια σε γυναίκα από την Αλγερία που δεν έδινε το χέρι της για χειραψία σε άνδρες, ενώ γενικότερα το ζήτημα της γλώσσας και γενικότερα της κοινωνικής ενσωμάτωσης αποτελεί σημαντικό κριτίριο για τη χορήγηση ασύλου και ιθαγένειας σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

O Πρόεδρος της Γαλλίας προάγει και ξεκινά προσπάθεια αντιμετώπισης, αναχαίτισης και εξουδετέρωσης του ιδεολογικού εξτρεμισμού, που μέσω των κυβερνήσεων Τουρκίας, Κατάρ και άλλων χωρών, επελαύνει στην Ευρώπη και τη Δύση, μέσω ισλαμιστικών κινημάτων αλλά και οργανώσεων που παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικές, στην πραγματικότητα όμως είναι θερμοκήπια φανατισμού, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας. Η Γαλλία ετοιμάζεται να ασκήσει σφοδρή πίεση, μονομερώς αλλά και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο καθεστώς του Ιράν, το οποίο κατηγορείται για εχθρικές δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό έδαφος, για καταπίεση του ιρανικού πληθυσμού στο εσωτερικό, αλλά και για απόπειρες εξαγωγής της ισλαμικής επανάστασης στο εξωτερικό. Επίσης η Γαλλία προσανατολίζεται σε στενότερες σχέσεις με Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο για ανάσχεση του εξτρεμισμού, αλλά και προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας.

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και το διπλωματικό σώμα έχουν βαθιά ιστορική και γλωσσική εμπειρία, χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ήδη χρησιμοποιείται, για εξουδετέρωση της δράσης οργανώσεων όπως η Ισλαμική Αδελφότητα, η Τζαμάατ, η Χαεζμπολάχ και η Ταχρίρ, μαζί με τα πυκνά και ποικίλα παρακλάδια τους σε εδάφη δυτικών χωρών. Η γαλλική νομοθεσία προετοιμάζει τη διάλυση όλων των οργανώσεων που αντιτίθενται και υπονομεύουν τη Γαλλική Δημοκρατία και τις αξίες της, περικόπτοντας μάλιστα τη ροή χρημάτων τόσο προς εξτρεμιστικές οργανώσεις όσο και προς χώρες και κυβερνήσεις που τις στηρίζουν. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει δίκιο όταν λέει ότι ο ισλαμικός σεχταρισμός και ο εξτρεμισμός διχάζουν το γαλλικό έθνος, αλλά οφείλει να αποδείξει στους Γάλλους ότι είναι αποφασισμένος, όχι μόνο να αποκαλύψει τη δράση και τα σχέδια των εξτρεμιστών, αλλά να λάβει και τα μέτρα για την υλοποίηση των εξαγγελιών του.