Πόλεμος στη Γάζα: Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας στη Γάζα

9045

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής εκεχειρίας με τη Χαμάς όταν συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι όροι για παράταση παραμένουν αμετάβλητοι από την αρχική συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει επιπλέον 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα παύσης στις μάχες.

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για μια τετραήμερη παύση των συγκρούσεων και την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Η συμφωνία περιελάμβανε απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια σειρά παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών στις ισραηλινές φυλακές. Η εκεχειρία, εν τω μεταξύ, επέτρεψε επίσης την είσοδο «μεγαλύτερου αριθμού ανθρωπιστικών κομβόι και βοήθειας.» Η πρώτη απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.

Πάντως και η Χαμάς επιθυμεί να παραταθεί η τετραήμερη εκεχειρία της με το Ισραήλ, η οποία έχει εισέλθει στην τρίτη της ημέρα και έχει οδηγήσει στις απελευθερώσεις τριών ομάδων Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και τριών ομάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων και κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς είπε ότι θέλει «να παρατείνει την εκεχειρία μετά τη λήξη της τετραήμερης περιόδου, μέσω σοβαρών προσπαθειών για να αυξήσει τον αριθμό των αποφυλακισμένων, όπως ορίζεται στην ανθρωπιστική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο, το Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη μεσολάβηση της συμφωνίας, δήλωσε ότι ελπίζει επίσης να παρατείνει την εκεχειρία, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για παράταση μίας επιπλέον ημέρας για κάθε δέκα ομήρους που είναι έτοιμη να απελευθερώσει η Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την επιθυμία να παρατείνει την παύση των μαχών κατά τη διάρκεια δηλώσεων του την Κυριακή.