Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χρειάζονται επείγοντα μέτρα» στη Ζαπορίζια, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

223

Η κατάσταση στη Ζαπορίζια και τους βομβαρδισμούς γύρω από τον πυρηνικό σταθμό εγείρει ανησυχίες και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» ώστε να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα.

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», εκτιμά η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα (6.9.2022) στη δημοσιότητα για τον πυρηνικό σταθμό που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το κείμενο, επισημαίνοντας επίσης τις «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των Ρώσων στρατιωτικών.

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς
Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα κατηγόρησε και πάλι τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις. «Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές εναντίον της πόλης Ενεργκοντάρ και στο έδαφος (σ.σ. κοντά) του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις οβίδες έπεσαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και η μία από αυτές εξερράγη κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, κοντά στον δεύτερο αντιδραστήρα. Η ραδιενέργεια παραμένει «εντός των ορίων», διαβεβαίωσε.

Η έκθεση του ΙΑΕΑ είναι απόρροια της πρόσφατης αποστολής των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Ζαπορίζια. Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αποσυνδέθηκε ο 2ος αντιδραστήρας
Χθες αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ο δεύτερος εν λειτουργία αντιδραστήρας του σταθμού. Ο ΙΑΕΑ εξήγησε ότι μια γραμμή του ηλεκτρικού που συνδεόταν με τον σταθμό αποσυνδέθηκε σκόπιμα, προκειμένου να κατασβηστεί μια πυρκαγιά. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom υποστήριξε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε «από τους βομβαρδισμούς».

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ ζήτησε εξάλλου να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άμαχοι που ζουν στην περιοχή γύρω από τον σταθμό.