Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια, διαβεβαιώνει ο ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, μετά την απομάκρυνση του διευθυντή του από τους Ρώσους.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», είπε ο Γκρόσι, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Γερεβάν της Αρμενίας. Απάντησε με αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την εκδίωξη, την Δευτέρα, το Ιχόρ Μουράσοφ, του διευθυντή του, ο οποίος είχε συλληφθεί και κρατήθηκε επί δύο ημέρες από τους Ρώσους.

«Το σημαντικότερο για τον Μουράσοφ είναι ότι αφέθηκε ελεύθερος (…) και είναι ξανά με την οικογένειά του», σχολίασε ο Γκρόσι.

Ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι «δεν είναι σαφές» ακόμη ποιος θα αναλάβει τώρα επικεφαλής του σταθμού.

Την Δευτέρα, ο Μουράσοφ αφέθηκε ελεύθερος σε περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο. Είχε συλληφθεί από μια «ρωσική περίπολο» ενώ κατευθυνόταν από τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Ενερχοντάρ.

Ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται από τον Μάρτιο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Ο Γκρόσι πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συζητήσει την πυρηνική ασφάλεια.