Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καρδιακή προσβολή όχι από φυσικά αίτια» υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Σοβαρή καρδιακή προσβολή που ωστόσο δεν προκλήθηκε από φυσικά αίτια, φέρεται ότι υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με την Daily Mail που επικαλείται μαρτυρία  από  Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία. Ο Σοϊγκού, που ήταν το δεξί χέρι του Πούτιν και επικεφαλής του ρωσικού στρατού για μια δεκαετία, ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο πρόσφατα, εξαφανίστηκε από τις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου.

Στα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν υποψίες για ένταση στη σχέση του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Άμυνας, λόγω της πολύ αργής προόδου του πολέμου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η σχέση τους διαλύθηκε όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού, 66 ετών σήμερα, θεωρείται ότι βρίσκεται τώρα στην εντατική. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Λεονίντ Νεβζλίν, υπέστη ένα έμφραγμα που «δεν θα μπορούσε να συμβεί από φυσικά αίτια», υποδηλώνοντας ότι ο πρώην στενός σύμμαχος του Πούτιν ενδέχεται να έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με εντολή του αφεντικού του.

 

Από σύμμαχος του Πούτιν βασικός επικριτής του

Για τελευταία φορά ο Σοϊγκού εθεάθη χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς, με θέμα την ανάπτυξη της Αρκτικής. Ωστόσο, σε κανένα σημείο δεν μίλησε. Υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας από το προσκήνιο, χρησιμοποιεί παλαιότερα καταγεγραμμένα πλάνα του.

Ο Νεβζλίν, πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και ανώτατο στέλεχος στον τομέα του πετρελαίου, είναι ένας από τους Ρώσους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα το 2003, όταν τέθηκαν στο στόχαστρο του Κρεμλίνου, επειδή ο Πούτιν αποφάσισε να πάρει την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos. Ερήμην καταδικάστηκε σε ισόβια το 2008 και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι απαρνείται το ρωσικό του διαβατήριο, δηλώνοντας πως «ό,τι αγγίζει ο Πούτιν, πεθαίνει».

Επικαλούμενος πηγές στη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε σήμερα: «Ο Σοϊγκού είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος, εάν επιζήσει. Φήμες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, που θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Συνελήφθησαν 20 Ρώσοι στρατηγοί

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι 20 Ρώσοι στρατηγοί που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για υπεξαίρεση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επρόκειτο να δοθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Νεβζλίν, όλα τα στελέχη στα κεντρικά γραφεία είχαν συλληφθεί και διέθεταν κεφάλαια που προορίζονταν να στηρίξουν τους «Ρώσους απελευθερωτές» της Ουκρανίας από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη της σύγκρουσης στο Ντονμπάς.

Φήμες για ρήγμα μεταξύ Πούτιν και του στρατού

Εάν οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία αποδειχθούν αληθινοί, τότε θα επιβεβαιώνονταν οι υποψίες ότι υπάρχει μεγάλο ρήγμα μεταξύ του Πούτιν και των υψηλόβαθμων στελεχών του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στα τέλη Μαρτίου, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν ότι ο Πούτιν, που είχε απομονωθεί τους τελευταίους μήνες, είχε μείνει στο σκοτάδι σχετικά με τη ρωσική εισβολή από τους συμβούλους του, τις ρωσικές μυστικές στρατηγικές υπηρεσίες αλλά και τους κορυφαίους στρατηγούς του στρατού.

«Θα συμφωνήσουμε με το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν δεν έχει ενημερωθεί πλήρως από το υπουργείο Άμυνάς του, για κάθε βήμα τον τελευταίο μήνα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Η ρήξη του Πούτιν με τον Σοϊγκού

Ο Σοϊγκού διορίστηκε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας το 2012 και ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν την τελευταία δεκαετία. Οι δυο τους μάλιστα έκαναν τακτικά μαζί διακοπές και θεωρείται ότι είχαν μια στενή προσωπική φιλία, έξω από τις θέσεις που κατείχαν.

Ωστόσο, ως αρχηγός του ρωσικού στρατού, ο Σοϊγκού θεωρείται ότι είναι πιθανόν το πρώτο άτομο που ένιωσε την οργή του Ρώσου προέδρου όταν πληροφορήθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος, ενώ σύμφωνα ακόμη και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς των Δυτικών, ο αριθμός των απωλειών ξεπερνά τις 10.000.

Ο Νεβζλίν υποστήριξε επίσης ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη ξεκινήσει ποινική διαδικασία κατά του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, που ήταν ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του παραιτήθηκε από επικεφαλής του ινστιτούτου επιστήμης και τεχνολογίας Skolkovo, καθώς κατηγορήθηκε ως προδότης. Σύμφωνα με τον Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία, αναμένεται ότι θα καταθέσει ενάντια σε συναδέλφους και φίλους του, ενώ επικαλούμενος πηγές από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, εάν δεν προβεί σε διακανονισμό με τις ανακριτικές αρχές θα μεταφερθεί σε κάποιο κέντρο κράτησης.

Πριν τη διαφυγή του στο Ισραήλ για να γλιτώσει τις διώξεις του Κρεμλίνου το 2003, ο Λεονίντ Νεβζλίν ήταν ένας εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της Ρωσίας, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ρωσική μετάβαση από τον κομμουνισμό στην οικονομία της αγοράς, μετά και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. To 2003 και το 2004 ήταν στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους.

Μετά την καταδίκη του σε ισόβια, το 2008, ο Νεβζλίν έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Κρεμλίνου.