Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μήνυμα» προς τη Ρωσία το ταξίδι Μπλίνκεν σε Πολωνία και Μολδαβία

271

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη μικρή χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και φοβάται ότι θα είναι το επόμενο κράτος που θα βρεθεί αντιμέτωπο με απειλή επέμβασης της Ρωσίας.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν έχει σκοπό να καθησυχαστεί η χώρα αυτή, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάνει στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια δοκιμασία για τις κοινωνικές υπηρεσίες της.

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία – η τελευταία, χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει υποδεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κάπου 700.000.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την πολωνική πολιτική ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον κινείται για να συγκεντρωθεί ποσό 2,75 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτσα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, την Τσισινάου, «μπορείτε να ακούσετε τις εκρήξεις των βομβών στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.