Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στη Χερσώνα μετά την εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων

Δεκατρείς μήνες που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Χερσώνα απελευθερώθηκε από τη ρωσική κατοχή. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Πέμπτη (τη νότια επαρχία της χώρας.

Περίπου 400 ημέρες από την 24η Φεβρουαρίου 2022 που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στη νότια επαρχία Χερσώνα όπου περιηγήθηκε σε τοπικές υποδομές και υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει τα πάντα» μετά τη ρωσική εισβολή.

Η επίσκεψη, σε μια περιοχή όπου η Ουκρανία διεξήγαγε με επιτυχία αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων, ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε μακριά από το Κίεβο αυτή την εβδομάδα.

Χθες Τετάρτη (22.03.2023) ο Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατεύματα κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ στην πρώτη γραμμή του μετώπου. «Μίλησα με κατοίκους για θέματα που αντιμετωπίζουν τώρα και τις ανάγκες τους», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram κάτω από πλάνα της επίσκεψής του στην επαρχία Χερσώνα.

«Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα. Ακριβώς όπως σε κάθε πόλη και χωριό που υπέφερε λόγω της κατοχικής δύναμης».

Η ουκρανική αντεπίθεση πέρυσι έδιωξε τα ρωσικά στρατεύματα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα έπειτα από μήνες κατοχής. Εργάτες στην περιοχή εργάζονται τώρα πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη αποκατάσταση και προστασία του ενεργειακού μας τομέα!», έγραψε ο Ζελένσκι σε ξεχωριστή ανάρτηση που τον δείχνει να επιθεωρεί ενεργειακή υποδομή.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι εργάζονται για αυτό και για την επιστροφή του ηλεκτρικού στον λαό μας!», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.