Politico: Η Γερμανία στο στόχαστρο ως ο νέος «ανεύθυνος» εταίρος στην ενέργεια

270

Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη της κρίσης στην ευρωζώνη, η Γερμανία ηγήθηκε των προσπαθειών για υιοθέτηση μέτρων λιτότητας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Σήμερα, η υπόλοιπη Ευρώπη στέκεται απέναντι στο Βερολίνο επικρίνοντας τις υπέρογκες δαπάνες και τις επιδοτήσεις στον τομέα ενέργειας στις οποίες προχωρά, διαβλέποντας τον κίνδυνο να βαθύνει το πολιτικά εκρηκτικό χάσμα πλουσίων-φτωχών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το γεγονός ότι η άστοχη εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό αέριο συνέβαλε στο να ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ δεν βοηθά στη βελτίωση του κλίματος, σχολιάζει το Politico σε σημερινό κεντρικό άρθρο του.

Οι αντιδράσεις αυξάνονται, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, μετά το τεράστιο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει για να προστατεύσει καταναλωτές και επιχειρήσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Οι διαμαρτυρίες είναι πιθανό να έρθουν εντονότερα στο προσκήνιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή στην Πράγα, όταν οι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και των οικονομικών επιπτώσεων.

«Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για τις προμήθειες φυσικού αερίου παρά για τις τιμές, ωστόσο, για τις άλλες 26 χώρες δεν είναι έτσι», δήλωσε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι στο Rai TV.

Κάλεσμα σε συντονισμό

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες να συντονίσουν τα μέτρα διάσωσης και να αποφύγουν την υπονόμευση της ενιαίας αγοράς. «Οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, επομένως μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τη Δευτέρα μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε σπάνια «επίπληξη» με αποδέκτη το Βερολίνο. «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο Παρίσι. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Η Μαργκερίτε Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αυτό τον μήνα για να επιτρέψει στις χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση των τιμών της ενέργειας. Δεν είναι ακόμη σαφές αν το πακέτο του Βερολίνου θα αξιολογηθεί βάσει του νέου πλαισίου, που βρίσκεται υπό διαβούλευση μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της ΕΕ ή με το παλιό.