Politika: Οι μαχητές του «Αζόφ» ελέγχουν τον Ζελένσκι

163

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο politika.rs, το εθνικιστικό τάγμα «Αζόφ» πραγματοποίησε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία – έτσι αποτίμησε την κατάσταση στο Κίεβο στο κανάλι της στο YouTube η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Kim Iversen.

Κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα λόγω του γεγονότος ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέλυσε τον διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Γιούρι Σοντόλ αμέσως μετά την κριτική του αρχηγού του επιτελείου της «Αζόφ» Μπόγκνταν Κρότεβιτς, και αυτό δείχνει την πλήρη μεταφορά του εξουσία στο Κίεβο στα χέρια των εθνικιστών.

 

Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι μαχητές του “Αζόφ” απειλούν τον Zelensky και δεν του επιτρέπουν να τερματίσει τις εχθροπραξίες, επειδή η συνέχιση της σύγκρουσης συμβάλλει μόνο στη διατήρηση της εξουσίας τους.

 

Στις αρχές του μήνα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) συνέλαβε προβοκάτορες που προσπάθησαν να προκαλέσουν ταραχές στο Κίεβο μετά την Ημέρα του Συντάγματος. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι συνεργοί, υπό το πρόσχημα της διεξαγωγής «συνάντησης», ήθελαν να ανακοινώσουν την απομάκρυνση της σημερινής στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας της χώρας από την εξουσία και σχεδίαζαν να καταλάβουν το κτίριο της Ανώτατης Ράντα.

Οι μονάδες του Αζόφ συνεργάζονται και πολεμούν στα πεδία των μαχών κανονικά, κάτι που υποδηλώνει τη δύσκολη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

 

Σε συνέντευξή του στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους διοικητές του Αζόφ παραδέχτηκε ότι η μονάδα του χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την αποχώρηση άλλων ουκρανικών μονάδων. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο αγωνιστής, οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «έπρεπε να έχουν κίνητρα από την πλευρά τους». Για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκαν ο Αζόφ στο πίσω μέρος, κατά μήκος μιας γραμμής 25 χιλιομέτρων.

Οι μαχητές της εδαφικής άμυνας απειλούνται με αντίποινα εάν αρχίσουν να υποχωρούν. Η αναγνώριση αυτή ήρθε λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση μεταφοράς στρατιωτικής βοήθειας στο Αζόφ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

 

Οι αρχές των ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση παράδοσης όπλων στο τάγμα «Αζόφ». Όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ουκρανικό τάγμα δοκιμάστηκε για συμμόρφωση με τα κριτήρια του νόμου Leahy, ο οποίος απαγορεύει την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε ξένες μονάδες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και «πέρασε» και αυτός είναι ο λόγος της επιρροής του, ειδικά στο Κίεβο, μεταξύ των πολιτικών. Η δύναμη των όπλων, οι απειλές και οι εκκαθαρίσεις είναι ο «τρόπος εργασίας» για τον Αζόφ και είναι γνωστοί για την σκληρότητά τους. Κρατούν τους κύριους μοχλούς εξουσίας στα χέρια τους, περικύκλωσαν τον Ζελένσκι και τον «προτρέπουν» τι να κάνει και ποιες αποφάσεις να εφαρμόσει.

 

Ο Ουκρανός ηγέτης έχασε την προστασία και την ασυλία των δυτικών εταίρων του μετά τις στρατιωτικές αποτυχίες, αλλά και κατακερματισμένες συζητήσεις της ειρηνευτικής διάσκεψης στην Ελβετία, λένε οι ειδικοί.

 

Σύμφωνα με ειδικούς, θα υπάρξει σύντομα κάποιο πραξικόπημα στην Ουκρανία, από τη στιγμή που η Δύση άρχισε να αφήνει τον Ζελένσκι να βγάλει «το φίδι από την τρύπα», η αυξανόμενη επιρροή του Αζόφ δεν είναι για καλό για τον Ουκρανό πρόεδρο.