Τρίτη 02.06.2020
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • O Τσίπρας ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό εάν πέσει η Ιντλίμπ

O Τσίπρας ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό εάν πέσει η Ιντλίμπ

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά το δείπνο των ηγετών την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για σύσταση αποστρατικοποιημένων ζωνών στην περιοχή, όμως παραμένουν οι ανησυχίες ότι τυχόν επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων Άσαντ θα προκαλέσει κύμα προς τα τουρκικά σύνορα και εν συνεχεία προς την Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας πως η επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε πως η σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, που προσπαθεί να δρομολογήσει η Κομισιόν, είναι μεν αναγκαία αλλά συνάμα είναι μόνον ένα βήμα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαχείρισης του ζητήματος.

Στάθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου εντός του έτους, αν και στην πράξη αυτή η προσπάθεια έχει «παγώσει» από την άνοιξη λόγω έντονων διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η κατανομή βαρών μετά το σύστημα του Δουβλίνου.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως χρειάζεται μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. Το ισχύον σύστημα προβλέπει πως η εκάστοτε χώρα εισόδου είναι υπεύθυνη να χειριστεί την αίτηση για άσυλο κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη, γεγονός που οδηγεί σε υπερφόρτωση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.


Πηγή DW

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.