Σάββατο 14.12.2019

Διστακτικοί οι Γερμανοί με το χρηματιστήριο

Κάλλιο πέντε και στο χέρι: μπορεί οι Γερμανοί να θεωρούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές στην αποταμίευση, ωστόσο για τους περισσότερους το χρηματιστήριο εξακολουθεί να μην συνιστά έναν ελκυστικό επενδυτικό χώρο. 

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα τραπεζικά επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά, το 50% περίπου των νέων ιδιωτικών επενδύσεων εξακολουθεί να καταλήγει στη Γερμανία σε τραπεζικά βιβλιάρια.

Μπορεί το «μπουμ» στις διεθνείς χρηματαγορές να προσέλκυσε το 2017 περισσότερους ανθρώπους στα χρηματιστήρια, εντούτοις σε σύγκριση με άλλες χώρες το ποσοστό των μετόχων στη Γερμανία παραμένει μάλλον αμελητέο. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Μετοχών DAI, το 2017 10,7 εκατομμύρια Γερμανοί διέθεταν μετοχές ή μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, όταν διέθεταν μετοχές 10,3 εκατομμύρια Γερμανοί. To 15,7% του πληθυσμού άνω των 14 ετών ή ένας στους έξι πολίτες επενδύει άμεσα ή έμμεσα στο χρηματιστήριο.

Η «λαϊκή μετοχή» της Τelekom

Οι περισσότεροι ωστόσο εξακολουθούν να το αποφεύγουν. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά συνεχίζουν να προτιμούν «επενδύσεις χαμηλού ρίσκου» αναφέρει έρευνα της Deutsche Bank. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου περίπου 2,27 τρις ευρώ που ανταποκρίνεται στο 39% της κινητής περιουσίας των Γερμανών ήταν σε μορφή ρευστού ή καταθέσεων σε λογαριασμούς όψεως. Μόλις 632 δις ευρώ ή το 11% της κινητής περιουσίας των ιδιωτικών νοικοκυριών ήταν επενδυμένο σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια.

Μεταξύ 2012 και 2016 τα γερμανικά νοικοκυριά αποταμίευαν κατά μέσο όρο 2.080 ευρώ το χρόνο

Η κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Telekom, που είχε βαφτιστεί κατά καιρούς «μετοχή του λαού», λειτούργησε αποτρεπτικά για πολλούς δυνητικούς επενδυτές. «Ορισμένοι μικροεπενδυτές ‘κάηκαν' στις χρηματαγορές», είπε πρόσφατα ο γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων τραπεζών και ταμιευτηρίων, προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλεται εν μέρει μάλλον και στις ελλιπείς γνώσεις. Ένας στους δυο Γερμανούς πιστεύει ότι δεν έχει ιδέα τι είναι οι χρηματαγορές».

Σε εποχές όμως που οι πολίτες καλούνται να προνοήσουν για να ενισχύσουν εγκαίρως τις μελλοντικές τους συντάξεις αυτό συνιστά πρόβλημα. «Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δεν μπορείς να πετυχαίνεις αποδόσεις εάν δεν διαθέτεις ένα υγιές κομμάτι μετοχών», εκτιμά ο Τομπίας Προς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων BVI.

Πιο διστακτικοί οι νέοι

Το ίσως παράδοξο είναι ότι οι πιο διστακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο είναι οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας. Μόλις το 10,5% των Γερμανών ηλικίας από 14 έως 39 ετών διαθέτουν μετοχές. Οι περισσότεροι μέτοχοι στη Γερμανία σήμερα είναι άνω των 50 ετών και με «καθαρά» εισοδήματα άνω των 3.000 μηνιαίως.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι εάν θέλουν να δουν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, οι Γερμανοί θα έπρεπε να γίνουν πιο τολμηροί. Η τελευταία έρευνα της Allianz Global Wealth Report καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Γερμανοί ουσιαστικά «χάρισαν» 200 δις ευρώ, επειδή δεν τόλμησαν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο.Αποταμιεύουν τελικά λάθος πολλοί Γερμανοί; Σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής Allianz, μεταξύ 2012 και 2016 τα γερμανικά νοικοκυριά αποταμίευαν κατά μέσο όρο 2.080 ευρώ το χρόνο. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οι Γερμανοί κατέχουν την πρώτη θέση και δη με διαφορά. Εντούτοις, ενώ οι Φιλανδοί για παράδειγμα είδαν τις ελάχιστες αποταμιεύσεις τους (μόλις 260 ευρώ το χρόνο) να αυξάνονται κατά 6,6% ετησίως, οι αντίστοιχες αποδόσεις των Γερμανών ανήλθαν μόλις στο 2,4%.

Πηγή DW

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.