Pin It

«Κλείνει δυστυχώς ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο την κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλίου γίνεται με άδεια τα έδρανα της Βουλής. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη και επιβεβαιώνεται αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο πολιτικών μεθοδεύσεων» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το 2016 η κυβέρνηση φώτισε με κόκκινο χρώμα το κοινοβούλιο και εξήγγειλε τη συνταγματική αναθεώρηση που ξέχασε στην συνέχεια. Την ανέσυρε μετά από 30 μήνες για να συμπιέσει την συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις και να την συμπυκνώσει σε κείμενο με βερμπαλισμούς και ανούσια συνθήματα. Αλλωστε και ο κ. Κατρούγκαλος το ομολόγησε: "Θα κάνουμε όποιες αλλαγές θέλουμε εμείς αλλά κύριος στόχος είναι να αποτρέψουμε τις αλλαγές που θέλετε εσείς για 10 χρόνια"» συνέχισε.

«Από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ πρότεινα την ψήφιση όλων των άρθρων που θα προτείνει ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και η επόμενη Βουλή με την ψήφο του λαού να καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων του Συντάγματος. Όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή την πρόταση, Ακολούθησε μια διαδικασία που ανέδειξε διαφορετικές αντιλήψεις των δύο κομμάτων για το Σύνταγμα και την λειτουργία της δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην μέγιστη συναίνεση για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που τις χαρακτηρίζουμε ολέθριες όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ή οι ανά εξάμηνο ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. Δημοψηφίσματα με ηλεκτρονικές υπογραφές για να εργαλειοποιούνται και παντελώς αχρείαστες αλλαγές στις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Αντίθετα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιβάλλον, επενδύσεις, Υγεία, εγγυημένο εισόδημα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα. Για την ιστορία πια, καθώς οι προτάσεις οι πιο πολλές δεν πέρασαν στην σημερινή διαδικασία, να θυμίσω τον 10λογο: σταθερός εκλογικός κύκλος με αποσύνδεση διάλυσης βουλής από εκλογή ΠτΔ. Εκλογή ΠτΔ και με απλή πλειοψηφία. Αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης και ενίσχυση μειοψηφίας. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Θωράκιση της δικαιοσύνης. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία αξιολόγηση, ανταποδοτικότητα. Αληθινή ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σταθερό και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον με κανόνες που αποτρέπουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πλήρης αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων με κρατική ενίσχυση αλλά και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή επιτήρηση ανεξάρτητης αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όλα αυτά κατατέθηκαν από την νΔ και παρά τις προσπάθειες για πλαίσιο συναίνεσης ώστε κάποιες από αυτές να ψηφιστούν η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα. Πριν από ένα μήνα είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νεόυς να ψηφίσουμε μαζί την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και 24 για την Παιδεία και το περιβάλλον. Δεν τολμήσατε να το κάνατε. Λυπάμαι.
Γι αυτό και θα το ξαναπώ σήμερα. Δυστυχώς η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για γενναίες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα. Μια χαμένη ευκαιρία να μπορέσουμε να αντιπαραβάλουμε στο κλίμα ακραίας τοξικότητας που καλλιεργείται την δυνατότητα σε αυτή την αιθουσα μερικές φορές να βάζουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες με αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της χώρας. Να μην στέλνουμε διαρκώς την εικόνα της ανούσιας και τοξικής αντιπαράθεσης που αποστρέφει τους πολίτες εκτός και αν αυτό αποζητάτε κ. τσίπρα\

Από την περιπέτεια αυτής της λειψής αναθεώρησης προκύπτουν άρθρα που λαμβάνουν τουλάχιστον 180 όπως εκλογή ΠτΔ, υπουργικές ευθύνες  αλλά και η πρόταση της ΝΔ που θα σα<ς διευκολύνει την επόμενη ημέρα καθώς αφορά τα δικαίωματα της μειοψηφίας. Αυτά τα άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151. Η δεύτερη κατηγορία έχει άρθυρα που θα χρειαστούν αυξημένη πλειοψηφία. Τέτοιες προτάσεις είναι η θρησκευτική ουδετερότητα, απλή αναλογική και άλλες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα συζητηθούν από την επόμενη Βουλή.

Επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα την συνταγματική παράδοση της χώρας: η επόμενη βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που θα προτείνει η παρούσα.

Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής που συνειστά έμμεση παραδοχή ήττας προσβάλλει τον ελληνικό λαό καθώς του λεει ότι η ψήφος του που θα μεσολαβήσει δεν έχει καμία αξία.

Για το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ, από την στιγμή που το άρ 30 δεν κρίθηκε προς αναθεώρηση η μόνη πρόταση που μενει στο τραπέζι είναι εκλογή στην Βουλή και με απλή πλειοψηφία. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή ΠτΔ θα υπερψηφίζει. Δεν φαβντάζομαι κ. Τσίπρα να πράξετε αλλιώς.

Υπάρχουν και οι διατάξεις που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πέρασαν στην δεύτερη ψηφοφορία. Πρόκειται για τις προτάσεις μας για την Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση. Με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τεθούν στην Βουλή προτάσεις για ενίσχυση της Βουλής, την κατοχύρωση του εγγυημένου εισοδήματος, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και αλλαγής του άρ 16 για τα πανεπιστήμια. Αυτά τα παραπέμπετε για το 2030.

Επομένως θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη χώρα – κατά τα άλλα προοδευτική – που θα απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συγχαρητήρια κύριοι της συμπολίτευσης. Στα ζητήματα όμως αυτά δοκιμάστηκαν όλο αυτό το διάστημα πολιτικές διαφορές δυο κόσμων που εκπορσωπούμε. Της αληθινής προόδου και της συντήρησης και οπισθοδρόμισης. Ποιος είναι σ΄γημερα προοδευτικός; Αυτός που αναζητά δυναμική με ανοικ΄τη παιδέία με ανταγωνιστικά δημόσια πανεπθιστη΄μια και ιδιωτικά ή αυτός που προτιμά την διαιώνιση της σημεριν΄ςη κατάστασης;

Ποιος είναι αληθινός μεταρρυθμιστής; Αυτός που θελέι αποτελεσματικό κράτος ή ο οπαδός της γραφειοκρατίας που φορτώνει με οπαδούς το κράτος; Ποιος είναι υπεύθυνος; Αυτός που φροντίζει συνταγματικά να μην πτωχεύει η ΄χωρα του ή εκείνος που θε΄λει να μικραίνει τον δημόσιο οπλούτο

Ποιος είναι δημοκράτης; Αυτός που αναζητά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και διαφάνεια ή εκείνος που χειραγωγεί και απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους και βάζει το κόμμα πάνω από την βουλή και το σύνταγμα; 

Tags: