Γράφτηκε στις .

Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε κύκλωμα παρασκευής αναβολικών

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έγινε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Κρήτη και Ηπειρο, κατά την οποία συνελήφθησαν 11 Ελληνες, δέκα άνδρες και μία γυναίκα. Ανάμεσά τους ο αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπόντι μπίλντινγκ, Νίκος Μαστροκωστόπουλος. Ως «υπαρχηγοί» του ενεργούσαν ένας άνδρας που είχε «μίνι» παρασκευαστήριο αναβολικών στο Ηράκλειο Κρήτης και ένας ιδιοκτήτης καφετέριας στον Κορυδαλλό, ο οποίος διέθετε τα σκευάσματα.

Το κύκλωμα δρούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, αλλά είχε επεκτείνει τη δράση του και στο εξωτερικό, στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Κύπρο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νοθείας τροφίμων, της έκθεσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Το κύκλωμα, τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο, παρασκεύαζε και διακινούσε παράνομα και απαγορευμένα αναβολικά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αλλά και παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από αναβολικές ουσίες.

Ο «αρχηγός» της οργάνωσης είχε αναλάβει την εισαγωγή έτοιμων αναβολικών σκευασμάτων και πρώτων υλών από το εξωτερικό (Κίνα, Πολωνία). Στη συνέχεια, σε παρασκευαστήριο σε περιοχή της Κρήτης, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό, παρασκεύαζαν τα αναβολικά στην τελική μορφή τους.


Προμήθευε με αυτά τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την περαιτέρω διακίνηση, εμπορία και χορήγησή τους στους «τελικούς χρήστες», μεταξύ των οποίων και αθλητές, ενώ η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και οχημάτων των μελών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθη ημεδαπή για παραβάσεις της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.