Κυριακή 23.02.2020

Ο ισοβίτης Σάββας Ξηρός μετράει μέρες για την αποφυλάκισή του

Ο Σάββας Ξηρός φέρεται έτοιμος να κάνει χρήση του δικαιώματος, που απορρέει από τον νόμο Παρασκευόπουλου, για αποφυλάκιση με όρους για λόγους υγείας.

Η συγκεκριμένη διάταξη, που προστέθηκε στο "γνωστό πια" 110 Α, αφορά το δικαίωμα να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ισοβίτες, ανεξαρτήτου αδικήματος που έχουν διαπράξει, εφόσον έχουν αναπηρία άνω του 80% με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι ή κατ’ οίκον περιορισμό).

Σύμφωνα με τη συνήγορό του Άννυ Παπαρούσου, ο Σ. Ξηρός επιδιώκει την υφ’ όρον απόλυσή του με σχετική αίτηση την οποία υπέβαλλε

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν σε πέντε φορές ισόβια ζητά την αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας, επικαλούμενος το άρθρο 110Α ΠΚ. Στην αίτηση που έχει καταθέσει, αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ανέρχεται στο 98%, το οποίο ξεπερνά αυτό που απαιτεί ο νόμος.

Σε ανάρτηση της στο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνήγορός του Άννυ Παπαρούσου, αναφέρεται στο γεγονός, επισημαίνοντας ότι "ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση". Όπως αναφέρει, η αίτηση αφορά στο άρθρο 110Α του ΠΚ, την ίδια διάταξη δηλαδή με την οποία είχε επιχειρήσει να βγει από τη φυλακή και ο Αρ. Φλώρος της υπόθεση Energa - Hellas Power.

Να σημειωθεί ότι ο Σ. Ξηρός που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονίες, ληστείες εκρήξεις και άλλα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ήδη από το 2002, όταν έσκασε στα χέρια του ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που επιχειρούσε να τοποθετήσει στον Πειραιά. Η αποτυχημένη απόπειρα οδήγησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

Η δυνατότητα αποφυλάκισης πάντως έχει δοθεί από το 2015 με την τροποποίηση της διάταξης του 110 Α ΠΚ του τότε υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου που αφορά σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%.

"Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα", αναφέρει η διάταξη.

Τότε όμως ο πολυισοβιτης αρνήθηκε να το πράξει διότι, όπως ανέφερε, δεν ήθελε να φορέσει – κυρίως για θρησκευτικούς λόγους- βραχιολάκι.
Λογικά, σήμερα έχει μεταβάλλει την άποψή του.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.