Πριν Αλέξης φωνήσαι (για απαγόρευση διγλωσσίας), ο Καμμένος ήδη την παραβίασε!

Γράφτηκε στις .

Του Ανδρέα Ζαρταλούδη*

Δεν πρόλαβε καλά καλά να δώσει συγχαρητήρια στον φίλο του Ζόραν Ζάεφ ο πρωθυπουργός για τις ψήφους που κέρδισε στο Σκοπιανό κοινοβούλιο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και ο υπουργός του, της Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος, εξέφραζε την ντροπή του «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι...» σημείωσε ο Καμμένος καταγγέλλοντας στην ουσία την απόφαση της Σκοπιανής Βουλής ως προϊόν συναλλαγής και εκβιασμών.

Κι όλα αυτά, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει το μήνυμα- σε ποιους άραγε;- ότι «από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής, ενώ στο εσωτερικό, ο διάλογος είναι ελεύθερος». Ο Πάνος Καμμένος όμως, που δεν γνωρίζει από καπέλα, ούτε από καπελώματα (εδώ κοτζάμ Κοτζιάς εκπαραθυρώθηκε και δεν μπόρεσε να  τον… καπελώσει), μίλησε αυθορμήτως στο εσωτερικό του ακροατήριο που όμως δεν ήταν και τόσο εσωτερικό, αφού άμεσα ήρθε και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της FYROM Μίλε Μποσνιακόφσκι περί fake news που έχουν διαψευστεί επίσημα από την Σκοπιανή κυβέρνηση.

Κι έχουμε για ακόμη φορά, την γνωστή διπολική διαταραχή του κυβερνητικού σχήματος, με μια διγλωσσία που μας εκθέτει ως χώρα, εκπέμποντας το μήνυμα του αλαλούμ, της απόλυτης προχειρότητας, της ασυνεννοησίας και οπωσδήποτε της έλλειψης κάθε μορφής ελέγχου του κ. Τσίπρα στον κυβερνητικό του εταίρο. Κι ενώ ακόμη δεν είχε καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός της παραίτησης Κοτζιά ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, της σαφούς επιλογής Τσίπρα, να στηρίξει Καμμένο έναντι Κοτζιά -παρότι το θέμα των Σκοπίων ήταν στην πιο κρίσιμη φάση του- ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος αψηφώντας καπέλα και προειδοποιήσεις, συνέχισε στο γνωστό του ύφος.

Και τί θα κάνει τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός; Θα αποπέμψει τον κ. Καμμένο από την κυβέρνηση όπως θα έπρεπε ή θα θεωρήσει τη δήλωση «πολιτικό διάλογο» επειδή έγινε επί ελληνικού εδάφους παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ειδικά σήμερα, δεν μπορείς να έχεις σύνορα όταν εκφέρεις δημόσιο λόγο;  Το ερώτημα είναι ρητορικό βεβαίως γιατί τίποτα στο παρελθόν του κ. Τσίπρα δεν σχετίζεται με τις έννοιες της υπευθυνότητας, της συνέπειας λόγου και πράξης και της ανάληψης ευθυνών. Επειδή ωστόσο τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις περί εθνικής γραμμής, μας ξεφτιλίζουν διεθνώς, ας το ξανασκεφτεί ο κ Τσίπρας. Γιατί πώς να το κάνουμε, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός. Δεν μπορεί να υπάρχει διγλωσσία στο εσωτερικό μιας χώρας  κι ενιαία εθνική γραμμή στο εξωτερικό της. Γιατί σήμερα, κ. πρωθυπουργέ της α λα καρτ διακυβέρνησης, στην εποχή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι ειδήσεις «τρέχουν» και δεν γνωρίζουν σύνορα. Και μπορεί το tweet του κ. Καμμένου να ήταν στα ελληνικά, όμως μεταφράστηκε και ερμηνεύτηκε από τους φίλους του κ. Τσίπρα στα Σκόπια, με ταχύτητα φωτός!

*Υποναύαρχος ΛΣ(εα)