Τετάρτη 11.12.2019

Επτά στους δέκα Έλληνες εργάζονται με μερικό ωράριο χωρίς να το θέλουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επτά στους δέκα Έλληνες που εργάζονταν με μερικό ωράριο πέρυσι το έκαναν παρά τη θέλησή τους, καθώς οι ίδιοι θα ήθελαν καλύτερη εργασιακή σχέση.

Τα ποσοστά μη οικειοθελούς ημιαπασχόλησης είναι γενικά πολύ υψηλά στην νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 70,2%, όμως η Κύπρος ακολουθεί με μικρή διαφορά (67,4%). Έπονται η Ιταλία (62,5%) και η Ισπανία (61,1%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Μόλις το 7,5% των ημιαπασχολούμενων στην Εσθονία είχε αυτό το καθεστώς εργασίας παρά την θέλησή του. Ποσοστά κάτω του δέκα τοις εκατό καταγράφηκαν επίσης στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Τσεχία και στην Μάλτα.

Παρά την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως ακόμα πρόκειται για πρακτική που είναι σπάνια σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά.

Στην Ελλάδα οι ημιαπασχολούμενοι ανήλθαν πέρυσι στο 9,7% του συνόλου των εργαζόμενων, τη στιγμή που στην Ολλανδία σχεδόν οι μισοί μισθωτοί μεταξύ 15 και 64 ετών είχαν μερικό ωράριο (49,8%), μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στην Δανία περισσότερο από το ένα τέταρτο των μισθωτών βρισκόταν στην ημιαπασχόληση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και στην Σουηδία πάνω από ένας στους πέντε βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,4%.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.