Σάββατο 14.12.2019

Νέα κυβέρνηση και άτομα με αναπηρία

Γράφει ο Νίκος Ναούμης

Είναι αυτονόητο ότι κάθε νέα κυβέρνηση «δικαιούται» μία πίστωση χρόνου, προκειμένου να ξεδιπλώσει την πολιτική που έχει σχεδιάσει.

Η κυβέρνηση όμως που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δεν θα κάνει χρήση αυτού του άτυπου κανόνα, κάτι που ζήτησε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αναγνώστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες και έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.

Ασφαλώς, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να μπει στη διαδικασία να χάσει τρεις μέρες από τη ζωή του προκειμένου να παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία. Οφείλει όμως, να ενημερώνετε σωστά για το τι ειπώθηκε.

Στο κομμάτι που με ενδιαφέρει προσωπικά, εκείνο της κοινωνικής πρόνοιας και της αναπηρίας, με έκπληξη διαπίστωσα ότι η προσέγγιση από την πλευρά των δύο υπουργών, του κ. Ι. Βρούτση και της κας Δ. Μηχαηλίδου, ταιριάζει περισσότερο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που δεν προσεγγίζει τον ανάπηρο ως αντικείμενο οίκτου αλλά, ως έναν ισότιμο πολίτη, με πλήρη και ίσα δικαιώματα με τους αρτιμελείς συμπολίτες του.

Πιο συγκεκριμένα, για το κομμάτι της αναπηρίας, ανακοινώθηκε πως στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι να κάνει πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμΕΑ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις: 

  • • Ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την ανάληψη θέσεων ευθύνης. 
  • • Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και καθιέρωση προγραμμάτων ειδικής αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. 
  • • Θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού» με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα τρία παραπάνω, μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα και στο σύνολο των χωρών του δυτικού κόσμου να εφαρμόζονται εδώ και πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα όμως, μέχρι σήμερα, εκείνο που ισχύει, είναι ότι για όλα, μοναδική λύση είναι το προνοιακό επίδομα. Είπα τη μαγική λέξη τώρα…

Όχι, ασφαλώς και δεν είμαι υπέρ της κατάργησης του. Η ζωή ενός ανάπηρου, παρουσιάζει τόσες δυσκολίες που ακόμα και αν αυτός εργάζεται, το επιπλέον βοήθημα του επιδόματος, δεν φτάνει να καλύψει βασικές του ανάγκες. Εκτός και αν, επιθυμούμε ο ανάπηρος να είναι κλεισμένος στο σπίτι του.

Τις τελευταίες μέρες, έχει αναπτυχθεί μία φιλολογία, η οποία ξεκίνησε προεκλογικά, σύμφωνα με την οποία, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, υποτίθεται πως είπαν ότι τα επιδόματα αυτά, θα κοπούν, κάτι που προφανώς δεν ισχύει και ποτέ δεν ειπώθηκε. Εκείνο που στην πραγματικότητα ειπώθηκε είναι πως όλες οι παροχές του ΟΠΕΚΑ, θα περάσουν από «κόσκινο», προκειμένου να διαπιστωθεί, αν όσοι λαμβάνουν αυτά τα βοηθήματα, ( περίπου 145.000 άτομα ), είναι πραγματικοί ανάπηροι. Κάτι τέτοιο, το θεωρώ αυτονόητο και κανένας συμπολίτης μας με αναπηρία δεν έχει να φοβάται κάτι από αυτό. Διότι μόνο έτσι, η Πολιτεία θα μπορέσει να κατανείμει ορθότερα τους πόρους που προβλέπονται, προκειμένου να επωφεληθούν όσοι πραγματικά τους έχουν ανάγκη.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τα προνοιακά επιδόματα, δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες ενός ανθρώπου που παρά την αναπηρία του, επιλέγει να είναι ζωντανό κύτταρο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε και εδώ είμαστε να επικροτήσουμε ή να αποδοκιμάσουμε, με νηφαλιότητα και χωρίς παρωπίδες.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.